DISTRIBUIȚI

Producătorul singurului vaccin autorizat împotriva variolei maimuţei, laboratorul danez Bavarian Nordic, a anunţat joi o comandă ce ar putea ajunge până la două milioane de doze pe o perioadă de doi ani de la Autoritatea Europeană de Pregătire şi Răspuns în Situaţii de Urgenţă (HERA), relatează AFP, potrivit agerpres

Contractul acoperă perioada 2023-2024 şi permite ţărilor membre ale Uniunii Europene, dar şi ale Spaţiului Economic European şi din Balcani să cumpere vaccinul, a precizat Bavarian Nordic într-un comunicat.


Citește și: Macron susţine ideea lui Lula de a organiza COP în Amazonia în 2025

Laboratorul afirmă că a primit o comandă iniţială de 700.000 de doze pentru 2023 din partea a 14 ţări afectate, via Autoritatea Europeană de Pregătire şi Răspuns în Situaţii de Urgenţă (HERA), creată în urma pandemiei de COVID-19.

Din iunie 2022 şi după raportarea unui număr mare de cazuri de variola maimuţei în Europa şi în întreaga lume, HERA a achiziţionat deja 330.000 de doze, a precizat Bavarian Nordic.

Comitetul de Urgenţă al OMS a decis pe 1 noiembrie menţinerea alertei sanitare maxime privind variola maimuţei, declarată pe 23 iulie.

Citește și: Biden îi felicită pe republicani pentru victoria obţinută în Camera Reprezentanţilor

 

Boala – care este endemică în unele ţări din Africa de Vest – se manifestă prin erupţii cutanate, care pot apărea pe organele genitale sau în gură, şi poate fi însoţită de pusee de febră, dureri în gât sau dureri la nivelul ganglionilor limfatici.