DISTRIBUIȚI

Compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca şi Uniunea Europeană (UE) au încheiat un acord asupra aprovizionării cu vaccinuri anti-COVID-19, înţelegere ce pune capăt procedurii judiciare angajate în primăvară de blocul european din cauza întârzierilor în livrări, au anunţat vineri cele două părţi, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Potrivit acordului, până la finalul primului trimestru al anului 2022, AstraZeneca se obligă să livreze suplimentar circa 200 de milioane de doze în total, pentru a completa cele circa 100 de milioane deja primite de cele 27 de ţări membre ale UE, pe 30 iunie 2021, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat, subliniind că acordul semnat în august 2020 stipula 300 de milioane de doze.


Citeşte şi: ATAC cu CUŢITUL într-un mall din Noua Zeelandă – Black News

Reuters precizează că, în conformitate cu noul acord, AstraZeneca va livra 60 de milioane de doze din vaccinul său Vaxzevria, până la sfârşitul trimestrului trei al acestui an, alte 75 de milioane până la sfârşitul trimestrului patru şi încă 65 de milioane până la sfârşitul primului trimestru al lui 2022.

La rândul său, gigantul britanico-suedez a confirmat acest nou acord şi sfârşitul procesului în curs în justiţia belgiană.

La sfârşitul lui aprilie, Comisia Europeană anunţa că a declanşat o procedură judiciară împotriva companiei farmaceutice AstraZeneca pentru încălcarea contractului privind furnizarea vaccinului anti-COVID-19 şi pentru neprezentarea unui plan fiabil care să asigure respectarea unui calendar al livrărilor.

Citeşte şi: POTOP în SUA! Cel puţin 44 de oameni au murit în New York – Black News

După ce a redus numărul dozelor de vaccin livrate statelor UE în primul trimestru, invocând probleme de randament al producţiei, AstraZeneca s-a angajat să facă ”toate eforturile rezonabile” pentru a livra către UE circa 180 de milioane de doze de vaccin în trimestrul doi. Însă pe 12 martie compania a anunţat că va putea livra numai o treime din această cantitate.

Comisia Europeană ceruse anterior companiei AstraZeneca să redirecţioneze către UE doze de vaccin produse la cele două fabrici ale sale din Marea Britanie, dar AstraZeneca a răspuns că producţia acestora este alocată britanicilor, susţinând că aşa prevede contractul semnat cu guvernul de la Londra cu trei luni înaintea celui semnat cu Comisia Europeană.