DISTRIBUIȚI
Global Look Press

Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat, în 2022, un deficit semnificativ, de 432 miliarde de euro, mai ales în urma majorării importante a valorii importurilor de energie, care a început spre finalul lui 2021 şi a continuat în cea mai mare a parte a lui 2022, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), potrivit agerpres

De asemenea, în 2022, în urma majorării preţurilor, importurile (41%) şi exporturile (18%) în afara UE au înregistrat cele mai mari rate anuale de creştere din ultimii zece ani.


Citește și : Donald Trump este pus sub acuzare în New York. Ce înseamnă şi ce urmează din punct de vedere juridic

Datele arată că piaţa internă a UE constituie elementul central al comerţului cu mărfuri al statelor din blocul comunitar, deşi proporţia fluxurilor intra-UE şi extra-UE în totalul comerţului cu mărfuri a variat semnificativ, reflectând, într-o anumită măsură, legăturile istorice şi situaţia geografică.

În rândul statelor membre UE, cea mai ridicată pondere a importurilor în interiorul UE a fost în Luxemburg (90% din totalul importurilor), iar cea mai ridicată pondere a exporturilor în interiorul UE a fost în Cehia (82% din totalul importurilor).

Pe de altă parte, cea mai scăzută pondere a importurilor în interiorul UE a fost în Irlanda (35% din totalul importurilor), în condiţiile în care principalul său partener comercial este Marea Britanie. În plus, cea mai scăzută pondere a exporturilor în interiorul UE a fost în Cipru (26% din totalul importurilor).

În 2022, Ţările de Jos au importat o pondere importantă din mărfuri din afara UE (doar 39% din importuri au fost din interiorul UE) şi le-a exportat în blocul comunitar (71% din exporturi au fost din interiorul UE).

Citește și : Putin a numit un cunoscut blogger militar ca şef al Gărzii Naţionale Ruse din Doneţk