DISTRIBUIȚI

Operatorul de gaz ucrainean Naftogaz a anunţat miercuri că a sesizat Curtea Internaţională de Arbitraj pentru a-i cere Rusiei cinci miliarde de dolari compensaţii pentru pierderea bunurilor sale în Crimeea, anexată în 2014, informează AFP, conform agerpres.

Plângerea, depusă la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Haga de către Naftogaz şi cele şase filiale ale sale, este menită să ‘compenseze pierderile cauzate de sesizarea ilegală a activelor grupului în Crimeea’, potrivit unui comunicat al companiei.


Naftogaz, care estimează pierderile sale la cinci miliarde de dolari, se aşteaptă la o decizie a Curţii Internaţionale de Arbitraj până la sfârşitul lui 2018, potrivit aceleiaşi surse.

Citeşte şi: Putin dă o lovitură grea dolarului american. TOATE porturile ruseşti vor fi obligate să folosească rubla ca monedă de schimb

Ucraina s-a adresat de mai multe ori curţilor internaţionale de arbitraj pentru a cere compensaţii după anexarea Crimeei de către Rusia, în martie 2014, în urma ocupării peninsulei ucrainene de către forţele speciale ruse şi a unui referendum pentru anexare denunţat de Kiev şi de Occident.

Rusia şi Ucraina s-au angajat de asemenea într-o bătălie judiciară la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, cerând fiecare de la alta compensaţii în valoare de zeci de miliarde, pentru diferende privind preţul la gaz şi la tranzitul de gaz.

Gigantul public rus Gazprom a anunţat în iunie că a obţinut în instanţă obligarea Naftogaz la plata a peste 1,7 miliarde de dolari compensaţii, interpretare contestată imediat de operatorul ucrainean.