DISTRIBUIȚI

Ucrainenii s-au angajat să discute cu Comisia de la Veneția și să consulte minoritățile în chestiunea drepturilor minorităților și legii minorităților, așa cum reiese din declarația comună UE -Ucraina adoptată vineri la summitul UE-Ucraina, informează mediafax.

Surse guvernamentale susțin că paragraful privind minoritățile din declarația comună a fost introdus ca urmare a demersurilor României.


Citește și : Biden subliniază necesitatea respectării regulilor convenite pe Esplanada Moscheilor

„UE și Ucraina și-au reiterat angajamentul de a respecta pe deplin drepturile persoanelor aparținând minorităților, așa cum sunt consacrate în convențiile ONU și ale Consiliului Europei și protocoalele aferente. În acest sens, Ucraina va continua să se consulte și să coopereze cu Comisia de la Veneția și va continua dialogul de substanță cu reprezentanții persoanelor aparținând minorităților, inclusiv asupra legislației conexe. UE este pregătită să asiste Ucraina în continuare în eforturile sale de reformă și în implementarea acestora”, scrie în documentul semnat de liderii UE și ai Ucrainei..

Citește și : Trei români au murit într-un grav accident petrecut în Slovenia

 

Președintele României, Klaus Iohannis, și MAE au cerut ucrainenilor în mai multe rânduri să respecte opinia Comisiei de la Veneția în ceea ce privește legea minorităților și să consulte adecvat comunitatea de români.