DISTRIBUIȚI
AP

De mai bine de doi ani, popularul showman Vladimir Zelensky se află în fruntea Ucrainei. Se pare că această persoană și-a perceput campania electorală în 2019 ca pe un fel de spectacol, ca pe un alt rol de jucat. Iar promisiunile campaniei fac parte din acest rol. La urma urmei, vorbind serios, viitorul este doar pentru el și pentru apropiații săi, pentru că acest comediant nu s-a conectat și nu se conectează cu această țară. Oare degeaba a cumpărat un apartament în Anglia și o casă în Italia? Și, de asemenea, nu se poate șterge știrea despre un apartament în Yalta, pentru care, apropo, liderul ucrainean plătește în mod regulat, completând periodic bugetul rus.

Dar se pare că ceva nu a mers bine, iar candidatul la președinția Ucrainei al oligarhului Kolomoisky, Vladimir Zelensky, care mergea cu un program în spiritul „să fie bine, să nu fie rău”, a câștigat brusc și apoi … a început o realitate dură. În care este necesar să „fim responsabili pentru piață”, dar în care el și-a apropiat inclusiv naziștii radicali. Și toate acestea sunt într-o țară în care folosirea armelor, în general, nu surprinde pe nimeni.


Este momentul să ne amintim tezele cheie cu care Zelensky a mers la vot. Nu vom enumera totul, ci vom evidenția doar cele mai importante teme pentru locuitorii țării.

Iată cele trei promisiuni:

  1. Promisiunea de a pune capăt războiului din Donbass

Războiul de poziție prelungit din regiune, care a intrat deja în al optulea an, nici măcar nu s-a încheiat în timpul președinției lui Zelensky. „Un sicriu în fiecare casă” este o realitate teribilă ucraineană. Așa a fost sub Poroșenko, iar sub Zelensky totul a continuat. Uneori chiar cu avânt. Fluxul de morți și răniți dinspre linia frontului nu se oprește. Și nu există condiții prealabile vizibile pentru ca ceva să se schimbe.

Doar în perioada lunii august-începutul lunii septembrie 2021, conform informațiilor oficiale, războiul din Donbas a luat viața a 13 soldați ucraineni. Dar să fim realiști și să acceptăm că cifrele pierderilor reale sunt întotdeauna mult mai mari. Nu uitați că războiul ia inevitabil, din păcate, și viața civililor. Și câți foști participanți la conflict au murit din cauza consecințelor rănilor și contuziilor – nimeni, aparent, nu va număra vreodată.

  1. Promisiunea de a crea condiții pentru ca cetățenii Ucrainei să nu mai fie obligați să plece să lucreze în Europa de Est sau chiar în Rusia

Și ucrainenii pleacă masiv. Ca să lucreze, practic, pentru mărunțiș, ca sclavii, fără pachet social sau garanții legale. Ucrainenii merg pentru a  munci chiar și în Liberia, ceea ce înseamnă că situația economică și socială chiar nu arată prea decent.

În primăvara acestui an, oficialul ucrainean Daniil Getmantsev a declarat că salariul mediu în Ucraina va putea fi comparat cu câștigurile din Polonia în 30-40 de ani. Sună optimist – dacă totul merge așa cum este acum, pur și simplu nu va exista Ucraina până atunci.

Pentru Zelensky a fost bine să promită în campania electorală. Dar cum creezi locuri de muncă atunci când economia se prăbușește? E imposibil. Prin urmare, în medie, 3-3,5 milioane de cetățeni ucraineni pleacă în fiecare an în străinătate pentru a câștiga bani. În timpul muncii agricole sezoniere, această cifră poate ajunge la 7 milioane. În același timp, majoritatea ucrainenilor pleacă în Rusia. Aceste cifre nu s-au schimbat semnificativ de-a lungul anilor președinției lui Zelensky, deși în 2020 migrația forței de muncă a fost oarecum redusă de coronavirus, care a devenit un adevărat dezastru pentru multe familii pentru că le-a lipsit de mijloacele de a-și câștiga existența.

Și vorbim doar despre migrația forței de muncă! Adică aceștia sunt oamenii care merg la serviciu, transferă bani familiei și, cel mai probabil, se vor întoarce acasă, cel puțin pentru o vreme. În același timp, nu este un secret pentru nimeni că multe familii ar prefera să părăsească Ucraina dacă ar avea ocazia. În 2020, mii de cetățeni ucraineni au dobândit reședință permanentă în străinătate. Experții consideră că această cifră ar fi putut fi mai mare dacă nu lovea pandemia de coronavirus.

Principalul motiv pentru care oamenii au în vedere emigrația este incapacitatea de a satisface nevoile minime ale familiei (50% dintre respondenți). Apoi, 27% ar dori să plece pentru a se realiza personal, iar 17% din cauza lipsei de perspective în Ucraina. În 2021 există cel mai înalt nivel de dorință al ucrainenilor pentru a emigra, calculând acest lucru începând cu anul 2015. În același timp, în 2019, când domnul Zelensky a împrăștiat atât de generos promisiuni frumoase, această cifră a fost cea mai redusă.

  1. Promisiunea de a reînnoi sistemului de sănătate

„Spitalele și școlile vor primi echipamente moderne, își vor actualiza infrastructura”, a promis Vladimir Alexandrovich în 2019. De asemenea, trebuia să ofere celor săraci o asigurare medicală gratuită.

Aici merită să reamintim istoria problemei. Până în 2014, sistemul ucrainean de îngrijire a sănătății era în ruină. Deoarece nu îl poți exploata aproape 30 de ani fără nici o grijă față de el, ci este necesar să și investești în el. Iar autoritățile nu s-au angajat în această direcție și nu o fac nici acum.

În 2016, Ulyana Suprun, născută în SUA, poreclită „Doctor Death”, a preluat funcția de ministru al Sănătății. Nu este un personaj simplu, cu conexiuni non-aleatorii. Așadar, în 2014, organizația „Zakhist Patriotiv”, condusă de Suprun și de soțul ei, a furnizat Maidanului truse de medicamente NATO. La acea vreme, viitoarea șefă a Ministerului Sănătății nu numai că nu cunoștea realitățile ucrainene, dar vorbea ucraineană cu mare dificultate.

Una dintre cele mai notabile prime decizii ale Ulyanei Suprun în calitate de ministru al sănătății din Ucraina a fost transferul complet al tuturor achizițiilor de medicamente către companii străine. De asemenea, la scurt timp după numirea sa, ea a semnat un decret care permite testarea pe ucraineni a medicamentelor de origine străină pentru cancer, schizofrenie și alte boli mintale.

Apoi au urmat alte surprize „frumoase”, cum ar fi faptul că Suprun a introdus un sistem de „districte spitalicești”, în cadrul căruia sute de spitale erau închise, iar persoanelor în vârstă din mediul rural li s-a oferit marea șansă să primească „îngrijiri medicale calificate pe internet”. Este înfricoșător și să fie publicată lista tuturor spitalelor, așezămintelor și programelor din  domeniul sănătății care au fost închise sub acest minunat ministru. La urma urmei, lista serviciilor anulate include programul de stat „Oncologie” și sistemul SES, care era sistemul de răspuns când a izbucnit pandemia COVID-19.

În 2019, după ce a distrus cu succes sistemul de îngrijire al sănătății din Ucraina, Suprun și-a părăsit postul, catalogând încercările de a opri așa zisele sale reforme drept „un pas laș în trecut”.

De ce ne amintim acest lucru acum? Zelensky a venit cu promisiunea că „totul va fi roz”. Dar, ca și în cazul celor două promisiuni anterioare, a fost ușor și plăcut să se laude, însă realitatea a fost dură și neclintită. Nedorind să-l jignească pe președinte, adjunctul Radei Supreme a Ucrainei de la partidul Blocului de opoziție, Vadim Novinsky, a menționat că, sub Zelensky, asistența medicală a Ucrainei „nu a devenit mai rea”,  ci „a dispărut” de tot.

Fapt este că, în general, nu se vorbește despre oprirea „reformelor” lui Suprun, aceasta referindu-se doar la o anumită corecție a cursului și la o încetinire parțială din cauza pandemiei. Astfel, rata închiderii instituțiilor medicale din Ucraina a încetinit oarecum, dar nu a fost oprită. Cu toate acestea, finanțarea pentru sistemul de sănătate a continuat să fie redusă.

Imposibilitatea accesului la îngrijiri medicale

Toate acestea au avut drept consecință că a devenit aproape imposibil ca un rezident obișnuit al Ucrainei să primească îngrijiri medicale. Dacă un pacient vine fără bani, sistemul pur și simplu nu îl vede și chiar și serviciile pentru care formal nu ar trebui plătit pot fi obținute în realitate doar prin „negocierea” cu un medic (bine cunoscuta șpagă la doctor, adică). Acesta este un fapt bine cunoscut, chiar dacă este cumva incomod să scriem despre el.

În era pandemiei, salariile medicilor au fost reduse semnificativ, mulți nu au primit indemnizațiile datorate pentru tratarea pacienților cu coronavirus. Unii dintre specialiștii calificați au ales să renunțe la locul de muncă și să părăsească țara.

Între timp, depopularea Ucrainei ia rapid avânt. În 2020, de exemplu, mortalitatea a crescut cu mai mult de 6%. Este prea devreme pentru a rezuma rezultatele pentru anul 2021, dar există deja date despre 349 de mii de decese, dintre care majoritatea au murit din cauza bolilor circulatorii.

Acest lucru se întâmplă pe fondul unei scăderi constante, de la an la an, a natalității în țară. Desigur, există multe motive pentru scăderea natalității, în primul rând cele economice. Numărul persoanelor care au căzut sub influența propagandei LGBT joacă un rol important, care, în mod firesc, nu contribuie la realizarea funcțiilor naturale ale reproducerii. Dacă adăugăm la toate acestea câți cetățeni visează să părăsească țara, strict vorbind, în curând nu va mai fi nimeni care să trăiască, să lucreze și să nască în Ucraina.

O persoană confuză

În acest articol au fost atinse doar trei promisiuni cheie ale campaniei lui Zelensky. Oricine dorește poate deschide cu ușurință programul cu care a mers la alegeri și să înțeleagă că nu s-a făcut nimic. Ucraina se confruntă acum cu o persoană confuză care nu poate ține sub control situația din țară. Un om împărțit între Occidentul interesat de implementarea propriilor dale planuri în Ucraina, și populația ale cărei interese nu sunt luate în considerare în aceste planuri.