DISTRIBUIȚI
BBC

Ucraina va continua să destructureze orice grupare pro-rusă, a transmis duminică preşedinţia ucraineană, ca reacţie la declaraţia Londrei conform căreia Moscova încearcă să instaleze un lider marionetă la Kiev, relatează AFP, potrivit agerpres

„Statul nostru îşi va continua politica de a destructura orice structură oligarhică şi politică ce ar putea acţiona pentru destabilizarea Ucrainei sau ce ar fi complice cu ocupanţii” ruşi, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene.


Citește și : SUA nu au în vedere organizarea unei evacuări a cetăţenilor americani din Ucraina

Într-o declaraţie pentru Reuters, el a mai spus că acuzaţiile Marii Britanii conform cărora Rusia intenţionează să instaleze un guvern marionetă în Ucraina trebuie luate în serios şi ele evidenţiază faptul că Occidentul trebuie să acţioneze acum dur împotriva Moscovei.

Marea Britanie a acuzat sâmbătă Rusia că urmăreşte să instaleze un lider pro-rus la Kiev şi să ocupe Ucraina.

Într-un comunicat dur, ministrul britanic de externe Liz Truss a denunţat „amploarea activităţii ruse ce vizează subminarea Ucrainei”.”Conform informaţiilor noastre, guvernul rus încearcă să instaleze un lider pro-rus la Kiev, în timp ce intenţionează să invadeze şi să ocupe Ucraina”, a adăugat ea.

Ministerul britanic de externe afirmă că „fostul deputat ucrainean Evgheni Muraev este văzut ca un potenţial candidat”, dar acesta nu este singurul. Serviciile ruse de informaţii „au legături cu mulţi foşti politicieni ucraineni”, a subliniat Liz Truss.

Citește și : Joe Biden şi Kamala Harris promit să apere dreptul la avort

Mihailo Podoliak a precizat că există dubii printre ucraineni că Evgheni Muraev, „o figură ridicolă”, poate fi luat în serios ca alegere a Kremlinului pentru a conduce Ucraina după o invazie.

Dar el a precizat totuşi că Rusia a mai susţinut figuri altădată neimportante pentru poziţii de conducere în Crimeea anexată şi în Donbasul separatist. Prin urmare, „aceste informaţii trebuie luate cât mai în serios posibil”, a transmis el printr-un mesaj.