DISTRIBUIȚI

Operatorul de stat al rețelei ucrainene Ukrenergo a respins miercuri ca fiind „fizic imposibilă” sugestia unui oficial rus potrivit căreia o centrală nucleară ucraineană ar putea alimenta Rusia cu energie electrică, scrie Reuters , informează mediafax.

Trupele rusești au confiscat centrala din Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa după capacitate. Noua agenție RIA l-a citat anterior pe vicepremierul rus Marat Khusnullin, care a declarat că instalația ar furniza energie Rusiei și Ucrainei dacă aceasta din urmă ar plăti pentru ea.


Citește și : Biden face apel la americani să respingă ‘otrava’ supremaţiei albe

Ukrenergo a declarat că centrala se află în rețeaua ucraineană și rămâne sub controlul specialiștilor ucraineni.

„Sistemul energetic al Ucrainei nu are în prezent conexiuni fizice cu sistemul energetic al Rusiei. Prin urmare, furnizarea de energie electrică de la centralele electrice ucrainene către Rusia este în prezent fizic imposibilă”, a precizat aceasta într-un comunicat, citat de Reuters.

Ukrenergo a declarat că Moscova încearcă în mod clar să destabilizeze discuțiile cu Uniunea Europeană privind posibilitatea de a stimula exporturile de energie electrică.

UE și Ucraina au conectat sistemul de electricitate european la rețeaua ucraineană la 16 martie, ca răspuns la invazia Rusiei. Această măsură înseamnă că Ucraina poate primi energie electrică de urgență din Europa în cazul în care atacurile militare ar provoca întreruperi de energie electrică.

Citește și : Un parlamentar britanic, arestat sub suspiciunea de viol şi alte infracţiuni sexuale

 

Luna trecută, Ucraina a declarat că ar putea exporta mai multă energie către Europa fără a fi nevoie de modernizarea rețelei.

De asemenea, Khusnullin a declarat că Rusia va finanța reconstrucția teritoriilor din Ucraina pe care a preluat controlul și va repara drumurile care leagă aceste zone de Rusia. Rusia a „eliberat” aceste teritorii, a adăugat el.