DISTRIBUIȚI
VOA News

Parlamentul ucrainean (Rada Supremă), a aprobat joi denunţarea Tratatului de Prietenie, Cooperare şi Asociere cu Rusia, demers început în luna septembrie, dar grăbit acum după ce Rusia a sechestrat în Marea Neagră trei navele militare ucrainene şi echipajele acestora, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Conform agenţiei ucrainene Ukrinform, legea care va pune capăt tratatului cu Rusia – tratat care din anul 1997 stabileşte cadrul relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări – a fost aprobată cu 277 de voturi pentru.


Citește și : Partidul Socialist Ungar vrea să dea în judecată Consiliul pentru media

Dacă preşedintele Petro Poroşenko promulgă legea, atunci tratatul cu Rusia va fi considerat nul începând din data de 1 aprilie 2019.

Procesul denunţării acestui tratat a fost iniţiat de Kiev în luna septembrie, întrucât conform prevederilor documentului o parte este obligată să o informeze pe cealaltă de intenţia de a nu prelungi tratatul cu cel puţin şase luni înainte de data expirării lui, altfel tratatul este prelungit automat pentru încă zece ani.

Ucraina şi-a motivat intenţia de a denunţa această înţelegere cu Rusia prin ”încălcările dispoziţiilor tratatului odată cu agresiunea armată şi hibridă a Rusiei împotriva Ucrainei, presiunea economică şi încălcarea drepturilor cetăţenilor ucraineni”.

În replică, în septembrie Moscova a calificat intenţia Kievului de a denunţa acest tratat bilateral drept un ”pas distructiv” care conduce către ruperea relaţiilor bilaterale.

Citește și : Lavrov: Extinderea NATO şi sistemele antibalistice generează o criză de încredere în zona euro-atlantică