DISTRIBUIȚI
The Sun

Ucraina va trimite din nou nave militare în porturile sale din Marea Azov, a declarat miercuri un oficial din domeniul securităţii, în pofida capturării de către Rusia a trei nave şi a echipajelor lor în zonă luna trecută, relatează Reuters, scrie Agerpres.

Ucraina şi Rusia au relaţii tensionate după anexarea în 2014 a peninsulei Crimeea de către Moscova şi conflictul din sud-estul Ucrainei dintre trupele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Rusia, soldat cu peste 10.000 de morţi.


Citește și : Netanyahu: Israelul va analiza efectele deciziei de retragere a trupelor americane din Siria

Disputa s-a amplificat după ce Moscova a capturat luna trecută două nave mici şi un remorcher, cu un echipaj total de 24 de marinari, în largul Crimeii, acuzându-le că au intrat în apele teritoriale ruse în timp se îndreptau spre Strâmtoarea Kerci din Marea Neagră.

SUA şi Uniunea Europeană au cerut eliberarea marinarilor, iar preşedintele Donald Trump şi-a anulat o întâlnire programată cu omologul rus Vladimir Putin în semn de protest.

„Agresiunea rusă nu va pune capăt planurilor noastre de a crea un grup naval în Marea Azov”, a declarat Oleksandr Turcinov, secretar al Consiliului pentru securitate naţională şi apărare al guvernului ucrainean, într-un interviu pentru filiala locală a BBC.

„Dacă ne oprim şi ne retragem, Rusia îşi va îndeplini obiectivul de a ocupa Marea Azov, de a prezenta lumii noile sale frontiere autodeterminate din Marea Neagră, legalizând de facto ocuparea Crimeii”, a adăugat el, potrivit BBC News Ucraina.

Turcinov a mai spus că Kievul va invita reprezentanţi ai NATO şi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la bord data viitoare, pentru a dovedi că Ucraina nu încalcă niciun fel de reglementări.

Citește și : Comisia Europeană cere Statelor Unite să elimine vizele pentru toate ţările membre UE

El nu a precizat când noi nave ucrainene vor încerca să treacă prin strâmtoarea Kerci, dar a menţionat că nu va trece mult timp până atunci.

Răspunzând acestor comentarii, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că intenţia Ucrainei de a trimite nave militare prin strâmtoarea Kerci este o „provocare”.