DISTRIBUIȚI

Ucraina, consiliată de experţii Fondului Monetar Internaţional, finalizează modificările la legislaţia privind insolvenţa bancară, ca parte a eforturilor autorităţilor de la Kiev de a obţine un nou program de asistenţă pe trei ani, a declarat marţi pentru Reuters un oficial ucrainean, scrie agerpres.

Guvernul ucrainean vrea să obţină un nou program cu FMI, în valoare de cinci-şase miliarde de dolari, care să sprijine economia ţării şi totodată să trimită investitorilor un semnal cu privire la dorinţa preşedintelui Volodimir Zelenski de a face reforme şi a combate corupţia. Acest nou program ar urma să înlocuiască actualul acord stand-by, în valoare de 3,9 miliarde dolari, care expiră anul următor.


Citește și : Ashraf Ghani revendică victoria asupra jihadiștilor în Afganistan

FMI vrea să se asigure că Ucraina va face eforturi serioase pentru a recupera banii de la băncile care au beneficiat de asistenţă financiară sau ai căror deţinători de depozite trebuie despăgubiţi, declara săptămâna trecută un oficial al Băncii Centrale.

Un adjunct al şefului Fondului de garantare, care-i despăgubeşte pe cei care au depozite la băncile aflate în faliment, a declarat pentru Reuters că în urma modificărilor propuse va fi ilegal ca băncile aflate în insolvenţă să revină la foştii proprietari. De asemenea, va fi scurtată perioada în care se desfăşoară procesele pentru rezolvarea disputelor între stat şi foştii proprietari.

„În prezent finalizăm această lege cu participarea experţilor FMI”, a declarat Viktor Novikov.

Reprezentanţii FMI şi ai Băncii Centrale a Ucrainei nu au dorit să comenteze informaţia.

În perioada 2012 – octombrie 2019, autorităţile de a Kiev au cheltuit 3,7 miliarde de dolari pentru a acorda despăgubiri celor care au depozite la băncile aflate în faliment, arată datele Fondului de garantare.

Citește și : Zelenski se declară ‘obosit’ de scandalul legat de Trump şi Burisma

De asemenea, Guvernul a cheltuit 6,4 miliarde de dolari pentru a susţine PrivatBank, cea mai mare bancă din Ucraina.

Preşedintele Volodimir Zelenski are legături mai vechi cu fostul proprietar al PrivatBank, oligarhul Igor Kolomoisky, şi a dezminţit în repetate rânduri aluziile că îl va ajuta pe Kolomoisky să redobândească controlul la PrivatBank, care a fost naţionalizată împotriva voinţei oligarhului. Fondul Monetar Internaţional a avertizat că orice revenire asupra deciziei de naţionalizare a PrivatBank ar declanşa o îngheţare a ajutoarelor de la FMI.