DISTRIBUIȚI
The Nation

Ucraina a marcat miercuri cea de-a cincea aniversare a mişcării de protest Euromaidan, care a dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, într-o schimbare de direcţie a ţării către Occident, informează dpa, scrie Agerpres.

Succesorul lui Ianukovici, Petro Poroşenko, care a venit la putere cu promisiunea de a duce Ucraina în Uniunea Europeană (UE), a participat la ceremonia solemnă de la Kiev pentru omagierea celor peste 100 de oameni care şi-au pierdut vieţile în timpul protestelor din 2013-2014.


Citește și : Elveția amână decizia referitoare la Pactul ONU privind migraţia

Poroşenko şi soţia lui, Marina, au îngenunchiat în faţa unei cruci ortodoxe în timpul ceremoniei, alături de premierul Volodymyr Groysman şi preşedintele parlamentului Andriy Parubiy.

„Astăzi Ucraina celebrează a cincea aniversare a Revoluţiei Demnităţii – Euromaidan – protestul paşnic pentru viitorul nostru european”, a declarat Poroşenko, într-un discurs separat susţinut în regiunea nordică Jitomir. „Demnitatea şi libertatea nu sunt pentru ucraineni simple cuvinte. Pentru poporul nostru acesta este sensul vieţii în decursul tuturor acestor secole. Lupta pentru pământul nostru, pentru neatârnare, pentru independenţă”, a spus el.

Mişcarea de protest, care a avut loc în Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan Nezalejnosti în ucraineană), a durat mai multe luni, până în februarie 2014, când Ianukovici a fost destituit prin vot parlamentar.

Autorităţile ucrainene l-au acuzat pe Ianukovici că le-a ordonat forţelor de ordine să tragă în protestatari. Viktor Ianukovici a fugit în Rusia.

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia vecină se află la cel mai scăzut nivel din toate timpurile în condiţiile în care Ucraina îşi continuă cursul independent faţă de fostul său conducător sovietic, Moscova.

Citește și : Uniunea Europeană ar putea anula summitul Consiliului European pe tema Brexit (Bloomberg)

Rusia a reacţionat la destituirea lui Ianukovici prin anexarea Peninsulei Crimeea din sudul Ucrainei, veche bază a Flotei Ruse de la Marea Neagră.

În acelaşi timp, un conflict separatist prorus a izbucnit în cele mai estice două regiuni ale Ucrainei, lângă frontiera cu Rusia. Mai mult de 10.000 de oameni au fost ucişi până acum în acest conflict, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.