DISTRIBUIȚI
A woman stands on a railway maintenance vehicle next to a building damaged by shelling, amid Russia's invasion of Ukraine, in Kharkiv, Ukraine March 22, 2022. REUTERS/Oleksandr Lapshyn

Ucraina introduce restricții la exporturile pe calea ferată de la granițele cu România și Polonia din cauza programului special de Paște și a traficului aglomerat, informează mediafax.

Numărul mare de vagoane care s-au adunat la punctele de trecere a frontierei și închiderile din timpul sărbătorilor de Paște au determinat Ucraina să restricționeze temporar livrările de mărfuri din Ucraina către Polonia și România pe calea ferată, a declarat luni un reprezentant al căilor ferate ucrainene.


Citește și : Nici măcar ameninţările cu bombă nu opresc zborurile Air Serbia spre Rusia

Ucraina, un important producător agricol, obișnuia să își exporte majoritatea mărfurilor prin porturile maritime, dar de la invazia Rusiei a fost nevoită să exporte cu trenul prin granița de vest.
Compania feroviară de stat Ukrzaliznytsia a impus restricții între 16 și 18 aprilie spre România prin punctele de trecere Dyakovo și Vadul-Siret și spre Polonia prin Yahodyn și Izov, a declarat directorul adjunct Valerii Tkachov.

Restricțiile au fost puse în aplicare „din cauza acumulării unui număr mare de vagoane în direcția trecerilor vestice și a apelurilor partenerilor occidentali de a reduce livrarea de trenuri de marfă”, a spus el, potrivit Reuters.

Țările vecine „păreau să nu fie pregătite pentru o creștere bruscă a traficului pe teritoriul lor de mărfuri ucrainene” din cauza lipsei de locomotive, de vagoane, a capacității limitate de trafic și a restricțiilor de greutate pentru vagoanele de marfă, a mai spus Tkachov.

Citește și : Navele de croazieră revin în Australia după doi ani de pandemie

 

El a precizat că 29.461 de vagoane se aflau în apropierea punctelor de trecere a frontierei la data de 14 aprilie, iar numărul acestora a crescut cu 28% în primele două săptămâni ale lunii aprilie.

„Nu s-a luat nicio decizie de a opri sau de a restricționa traficul pe termen lung către țările europene”, a declarat el pentru Reuters, adăugând că restricțiile temporare sunt „o soluție pur operațională care va permite trecerile pentru descărcare și va elimina blocajele de trafic”.