DISTRIBUIȚI
Stiriletvr.ro - Tvr

Banca Naţională a Ucrainei (NBU) a interzis vineri orice circulaţie pe teritoriul ţării a unei noi bancnote emise de Banca Centrală a Federaţiei Ruse pe care figurează imagini din Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014, informează AFP. 

Orice bancnotă ce prezintă ‘o hartă, simboluri, monumente’ situate ‘în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia’ este interzisă în Ucraina, informează un comunicat al NBU, adăugând că această interdicţie intră în vigoare începând de marţea viitoare.


Prezentată publicului joi de Banca Centrală a Rusiei, noua bancnotă, în valoare de 200 de ruble (2,92 de euro), este ilustrată cu imaginea unui monument dedicat gloriei Marinei înălţat în oraşul Sevastopol, avanport al Flotei Ruse la Marea Neagră, şi a unor ruine greco-romane din oraşul Chersonesos (Hersones).


În virtutea deciziei NBU, ruşii ce călătoresc în Ucraina nu vor putea să schimbe bancnotele lor de 200 de ruble pe hrivne, moneda ucraineană.

Joi, preşedinta Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a dat asigurări că alegerea imaginilor din Crimeea pentru ilustrarea noii bancnote ‘nu va afecta în niciun fel poziţia rublei’.

La sfârşitul lui 2015, Rusia a mai emis un bilet de bancă în valoare de 100 de ruble cu imagini din Crimeea şi Sevastopol.

Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014, după ocuparea peninsulei de către trupele ruse şi un referendum calificat drept ilegal de Kiev şi ţările occidentale. Această anexare a dus la impunerea unor sancţiuni europene şi americane la adresa Rusiei, încă în vigoare.