DISTRIBUIȚI
Uniunea Europeană

Republica Cehă își propune să consolideze cooperarea regională în sprijinul Ucrainei și să găsească soluții comune la inflația galopantă și la criza energetică, după ce a preliuat, la 1 iulie, președinția Consiliului UE pentru o perioadă de șase luni, informează mediafax.

Praga a afirmat că dorește să facă tot posibilul pentru ca mai mulți bani și arme din blocul comunitar să ajungă în Ucraina, „folosind toate instrumentele și programele oferite de UE”, conform listei oficiale de obiective ale președinției, citată de praguemorning.cz.


Citește și : Xi Jinping: ‘Nu există niciun motiv pentru a schimba’ principiul ‘o ţară, două sisteme’

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, a promis că țara sa „va continua să sprijine Ucraina din punct de vedere militar și material și vom continua să susținem cu tărie integritatea țării”.

Sarcina Cehiei a fost oarecum ușurată după ce Ucraina a primit săptămâna trecută statutul de țară candidată la UE. Activitatea sa va consta acum în continuarea acestui proces.

Cu toate acestea, sarcina a devenit mai dificilă pe măsură ce unitatea europeană vizibilă în primele luni după invazia Rusiei în Ucraina a început să se destrame.

Există dezbateri mai aprinse dacă unele țări, cum ar fi Germania, fac suficient pentru a sprijini militar Kievul. Problema acceptării importurilor de gaz rusesc a devenit, de asemenea, mai aprinsă.

Analiștii spun că Republica Cehă va acorda prioritate unor chestiuni mai puțin polarizante. Una dintre acestea va fi cimentarea unei politici mai echitabile și mai durabile pentru refugiații ucraineni în cadrul UE.

„UE trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a ajuta la cea mai bună gestionare a valului de refugiați fără precedent”, se arată în declarația de misiune a președinției cehe a UE. „Acest lucru va necesita mobilizarea tuturor resurselor și expertizei disponibile, precum și utilizarea coordonată a acestora.”

A doua sarcină este de a avansa cu discuțiile privind reconstrucția Ucrainei după încheierea războiului.

Acest lucru ar putea fi dificil, consideră analiștii. Dezbaterile se vor axa pe cât de mult ar trebui să contribuie țările UE și pe modul în care vor fi probabil cheltuiți banii. UE s-ar putea să se împartă din nou între membrii săi strânși la pungă și cei cheltuitori.

Un oficial ceh din cadrul ministerului de externe a declarat, de asemenea, că se așteaptă la o luptă cu privire la cine ar trebui să fie autorizat să participe la reconstrucție.

În declarația de misiune a președinției cehe se afirmă în mod explicit că vor fi necesare resurse financiare din „întreaga lume liberă”, ceea ce unii analiști au interpretat ca o referire la China.

Ca un corolar al războiului din Ucraina, a doua prioritate a Cehiei în calitate de președinte al UE va fi tranziția energetică, a declarat Filip Kostelka, profesor la Institutul Universitar European.

„Este vorba despre găsirea unui teren comun pentru a deveni independenți energetic de Rusia și pentru a limita emisiile de CO²”, a precizat el.

Din nou, sarcina Cehiei a fost ușurată ușor ajutată după ce Consiliul European a convenit, la 28 iunie, asupra a două dintre principalele abordări generale ale politicii Fit for 55, piesa centrală a UE în materie de mediu. Acesta a convenit asupra unui obiectiv la nivelul UE de 40% de energie din surse regenerabile în mixul energetic global până în 2030, precum și asupra unui angajament de a spori integrarea surselor regenerabile în anumite sectoare ale economiei europene.

„Fit for 55 creează baza pentru decarbonizare”, se arată în declarația președinției cehe. „Cu toate acestea, președinția cehă se va concentra în special pe implementarea temeinică a principalului obiectiv pe termen scurt.”

Deși unele dintre politicile programului au fost acceptate de Consiliul European cu câteva zile înainte de începerea președinției cehe, o sarcină urgentă va fi obținerea aprobării Parlamentului European pentru etichetarea energiei nucleare și a gazelor naturale drept investiții verzi.

Acest lucru va fi dezbătut probabil în luna iulie. Republica Cehă este de ani de zile unul dintre principalii susținători ai energiei nucleare.

Cehia a mai deținut președinția UE o singură dată, în perioada ianuarie-iunie 2009.

Citește și : SUA deplâng ‘erodarea autonomiei’ în Hong Kong, la 25 de ani de la retrocedare

 

Președinția Consiliului Uniunii Europene se asigură prin rotație, la fiecare șase luni, între statele membre ale UE, în decursul acestei perioade statul membru asigurând continuitatea agendei UE în cadrul Consiliului și conducând reuniunile acestei formațiuni.

Președinția are două misiuni principale: planificarea și conducerea reuniunilor din cadrul Consiliului și al grupurilor sale de pregătire și reprezentarea Consiliului în relațiile cu celelalte instituții ale UE.

În ceea ce privește planificarea și conducerea reuniunilor, președinția conduce întâlnirile formale din cadrul diferitelor formațiuni ale Consiliului (cu excepția Consiliului Afaceri Externe), se asigură că discuțiile se desfășoară în acord cu Regulamentul de procedură și metodele de lucru ale Consiliului și organizează, de asemenea, și reuniuni informale la Bruxelles și în țara care asigură președinția prin rotație.

Cu privire la rolul său de reprezentare, președinția UE reprezintă Consiliul în relațiile cu celelalte instituții ale UE, în special cu Comisia și cu Parlamentul European. Rolul său este de a încerca obținerea unui acord privind dosarele legislative prin așa-numitele triloguri sau prin reuniuni de negociere informale și prin reuniuni ale Comitetului de conciliere.