DISTRIBUIȚI

În piaţa turistică a castelului din Varşovia, capitala poloneză, pot fi văzute două tancuri ruseşti calcinate, cu panouri informative pe marginea acestei expoziţii organizate la iniţiativa Ministerului ucrainean al Apărării, relatează miercuri AFP, potrivit agerpres

Cele două blindate ruseşti, un tanc T-72 şi un obuzier autopropulasat 2S-19, care arată tot ca un tanc, au fost distruse de armata ucraineană în lupte în apropiere de Kiev şi Harkov la puţin timp după începerea invaziei ruse în februarie. Pe şenilele lor au fost păstrate urmele de iarbă şi de noroi.


Citește și : Uzbekistan afirmă că a fost victima unui atac cu rachete trase de pe teritoriul Afganistanului

Expoziţia la care au fost aduse este denumită ”Pentru libertatea voastră şi pentru a noastră”, un slogan prin care Ucraina încearcă să transmită mesajul că, apărându-se în faţa Rusiei, apără de asemenea libertatea şi democraţia în alte ţări din regiune.

În marea piaţă din centrul istoric al Varşoviei unii trecători fotografiază sau îşi fac selfie-uri în faţa celor două blindate ruseşti.

”Pentru mulţi oameni, acest război este perceput doar prin intermediul televiziunii. Să vezi aceste tancuri aici, este surprinzător”, constată un irlandez. ”Priveşte, Aron, este un adevărat tanc rusesc!”, îi spune irlandezul copilului său.

Citește și : În vizită la Ankara, premierul Italiei semnează acorduri de cooperare şi accentuează importanţa respectării drepturilor omului

”Aceste tancuri, prezentate aici, asta arată că războiul este real”, remarcă un alt copil, Saşa, ucrainean şi refugiat în Polonia împreună cu mama sa.

După Varşovia, expoziţia va ajunge şi la Cracovia, în sudul Poloniei, iar Ministerul ucrainean al Apărării doreşte să o continue apoi şi în alte oraşe europene, printre care Madrid şi Lisabona.