DISTRIBUIȚI

Autorităţile de la Kiev au expulzat un jurnalist rus care lucra pentru postul de televiziune NTV, invocând ca motive răspândirea de propagandă antiucraineană şi justificarea acţiunilor separatiştilor, a anunţat joi Serviciul securităţii de stat ucrainean (SBU), potrivit Reuters, transmite și agerpres.

Viaceslav Nemişev a fost expulzat la primele ore ale zilei de joi pentru pregătirea ‘unei serii de materiale antiucrainene false’, a menţionat SBU. ”Propagandistul are interdicţie de intrare în Ucraina pentru trei ani”, a adăugat SBU.


Citește și: Șeful diplomației maghiare aduce OSANALE Moscovei: ‘Sancțiunile impuse Rusiei nu și-au atins scopul’

NTV a menţionat pe website-ul său că incidentul ‘confirmă că astăzi este practic imposibil pentru jurnaliştii ruşi să lucreze în Ucraina’.

”Am stat în secţia de poliţie cinci ore, mai întâi mi-a luat o declaraţie poliţia, apoi ofiţerul SBU”, a spus Nemişev, citat de NTV.

La 30 august, Ucraina a arestat-o şi expulzat-o pe jurnalista rusă Anna Kurbatova, de la Canalul 1, pentru propagandă antiucraineană, o măsură condamnată atât de Rusia, cât şi de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), for care monitorizează situaţia din estul Ucrainei.

Cu câteva zile în urmă, numele Annei Kurbatova apăruse pe controversatul website ucrainean Mirovoreţ, care a întocmit o aşa-numită listă neagră cu ziariştii străini care ar publica ‘ştiri false’ despre Ucraina. Pe respectiva listă se află şi doi jurnalişti spanioli care au fost expulzaţi din Ucraina de către SBU pentru modul în care ei au relatat despre conflictul cu separatiştii proruşi din estul ţării, măsură considerată de asociaţiile de jurnalişti drept un atac asupra libertăţii de exprimare.

Vezi și: PRIMELE imagini cu atacul terorist din Misrata – VIDEO. Cel puțin patru oameni au murit!

Potrivit SBU, cei doi jurnalişti spanioli, Antonio Pampliega şi Angel Sastre, au realizat reportaje în care susţineau că trupele ucrainene au bombardat zone civile, informaţie considerată falsă de autorităţile de la Kiev.

Armata ucraineană luptă contra separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, conflict soldat până acum cu peste 10.000 de morţi. În anul 2015, Kievul a revenit asupra unei decizii de interzicere a intrării în ţară a unor corespondenţi de presă britanici, germani şi spanioli.