DISTRIBUIȚI
Live updates: Russia invades Ukraine

Un înalt oficial ucrainean a exclus vineri orice încetare a focului în războiul declanşat de Rusia împotriva ţării sale care să permită forţelor ruse să rămână în teritoriile pe care le ocupă în prezent în Ucraina, relatează Reuters, potrivit agerpres

„Orice încetare a focului va însemna dreptul Rusiei de a rămâne în teritoriile ocupate. Aceasta este complet inadmisibil”, a reacţionat Mihailo Podoleak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, într-un mesaj pe Twitter, la apelul făcut mai devreme de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.


Citește și : Donald Trump este pus sub acuzare în New York. Ce înseamnă şi ce urmează din punct de vedere juridic

Într-un discurs către naţiune şi parlament, Lukaşenko a propus vineri oprirea luptelor în Ucraina şi declararea unei „încetări a focului fără dreptul de a muta şi regrupa trupele de ambele părţi”.

Anterior, Kremlinul a exclus stoparea ofensivei sale împotriva Ucrainei, în pofida apelului la armistiţiu din partea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, principalul său aliat, potrivit AFP.

„Cât priveşte Ucraina, nimic nu s-a schimbat: operaţiunea militară specială continuă, întrucât aceasta este singura cale la ora actuală de a atinge obiectivele stabilite de către ţara noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Belarusul nu este implicat direct în conflict, însă a permis forţelor ruse să îi folosească teritoriul pentru ofensiva declanşată de Kremlin în februarie trecut împotriva Kievului şi pentru bombardamentele ruseşti asupra Ucrainei, după cum susţin autorităţile ucrainene.

Citește și : Putin a numit un cunoscut blogger militar ca şef al Gărzii Naţionale Ruse din Doneţk