DISTRIBUIȚI
Stiriletvr.ro - Tvr

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat joi Ucraina pentru destituirea a cinci oficiali în cadrul epurării administraţiei după destituirea preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Magistraţii CEDO au stabilit în unanimitate că o lege promulgată în 2014 de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, cu scopul de a combate corupţia şi de a elimina din administraţie cadrele fostului regim, a încălcat drepturile celor cinci funcţionari.


Citește și: Locuitorii din California vor fi anunțați ÎNAINTE de cutremur

Aşa-numita lege a „lustraţiei” nu a ţinut cont de comportamentul individual sau de implicarea persoanelor vizate în activităţi anti-democratice, a arătat CEDO.

Lustraţia a fost una din principalele revendicări ale protestatarilor din cadrul mişcării pro-europene Maidan, care şi-a luat numele de la Piaţa Independenţei (Maidan Nezalejnosti) din Kiev. Poroşenko a folosit legea pentru o campanie de controale împotriva funcţionarilor publici şi a responsabililor politici, reaminteşte AFP.

Trei dintre cei cinci reclamanţi la CEDO au fost destituiţi deoarece deţinuseră posturile în mandatul prezidenţial al lui Ianukovici, între 2010 şi 2014. Altuia i s-a reproşat că nu a depus la timp o declaraţie conform legii lustraţiei, iar ultimului – că a avut funcţii în Partidul Comunist din fosta Republică Sovietică Socialistă Ucraina, din cadrul URSS, înainte de 1991.

Curtea a recunoscut că funcţia publică şi regimul democratic din Ucraina s-au confruntat cu probleme mari sub regimul Ianukovici şi necesitau reforme, însă a observat că domeniul de aplicare al legii lustraţiei a fost foarte extins faţă de alte măsuri cu acelaşi scop din unele state din Europa Centrală şi de Est. Alte reglementări privind lustraţia li se aplicaseră celor care au colaborat cu serviciile de securitate din state totalitare, în timp ce patru dintre reclamanţii ucraineni lucraseră pentru un stat despre care se presupunea că este bazat pe „principii constituţionale democratice”.

Citește și: Trump îi scrie lui Erdogan: ‘Nu fi nebun!’ Președintele american amenință că va DISTRUGE economia Turciei

În acelaşi dosar, CEDO a condamnat Ucraina şi pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil, într-un termen rezonabil, pentru trei dintre reclamanţi. Aceştia au contestat destituirea, în instanţe din Ucraina, timp de patru ani şi jumătate.

Conform sentinţei CEDO, guvernul de la Kiev trebuie să plătească fiecăruia din cei cinci despăgubiri în valoare de 5000 de euro pentru daune morale.