DISTRIBUIȚI

Doi soldaţi ucraineni au fost ucişi în estul separatist prorus al Ucrainei, unde o şcoală a fost lovită de un proiectil în pofida armistiţiului în vigoare, au anunţat joi autorităţile ucrainene, citate de AFP, potrivit agerpres.

„Doi dintre militarii noştri au decedat în urma confruntărilor” miercuri, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării ucrainean, Dmitro Guţuliak. Alţi patru soldaţi au fost „răniţi de tiruri inamice”, a adăugat el.


Citește și : PE anunţă data când îl va audia pe Mark Zuckerberg. Întâlnirea va avea loc cu uşile închise

Situaţia pe front s-a agravat, a constatat acelaşi purtător de cuvânt, raportând o creştere „considerabilă” a numărului de tiruri din partea rebelilor, dintre care unele cu lansatoare de rachete Grad.

La Svitlodarsk, un orăşel din regiunea Doneţk, în zona controlată de Kiev, un obuz de artilerie a explodat în curtea unei şcoli în cursul dimineţii, spărgând circa 30 de geamuri, au declarat guvernatorul regional şi Parchetul General, atribuind separatiştilor responsabilitatea pentru acest incident.

Aproximativ 440 de persoane, inclusiv 390 de copii, se aflau la şcoală în momentul atacului, dar nimeni nu a fost rănit, a precizat într-un comunicat parchetul.

Aproape 750 de şcoli au fost avariate sau distruse în estul Ucrainei de la începutul conflictului armat în urmă cu patru ani, conform unui comunicat UNICEF publicat în luna mai.

Circa 200.000 de copii sunt constrânşi să meargă la şcoală în zone expuse riscului de confruntări, conform aceloraşi surse.

Conflictul dintre forţele guvernamentale şi separatiştii proruşi s-a soldat până acum cu peste 10.000 de morţi în această ţară situată la frontiera UE.

Citește și : Trump marchează un an de la instalarea procurorului special Robert Mueller printr-o postare nervoasă

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că sprijină militar rebelii, fapt dezminţit permanent de Moscova, în pofida diferitelor dovezi în acest sens.

De la acordurile de la Minsk semnate în februarie 2015, armistiţii succesive, între care ultimul decretat la sfârşitul lunii aprilie, au permis reducerea nivelului de violenţe în acest teritoriu, dar care nu au oprit definitiv vărsarea de sânge.