DISTRIBUIȚI
Agora.md

Decizia noului preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, de a dizolva parlamentul de la Kiev ar putea afecta negativ cooperarea cu Fondul Monetar Internaţional, a anunţat miercuri guvernul ucrainean într-o declaraţie care îl citează pe ministrul Oleksandr Saenko, transmite Reuters, scrie agerpres.

O misiune a FMI se află la Kiev pentru a discuta despre programul de asistenţă în valoare de 3,9 miliarde de dolari care contribuie la menţinerea stabilităţii economiei ucrainene.


Citește și : Pentru a doua zi consecutiv avioane de vânătoare americane au interceptat bombardiere ruseşti lângă Alaska

Reprezentanţii FMI nu au făcut deocamdată niciun comentariu referitor la potenţialele consecinţe ale deciziei lui Zelenski de a dizolva parlamentul ucrainean şi de a convoca alegeri anticipate în luna iulie.

Alegerile parlamentare la termen din Ucraina erau stabilite pentru data de 27 octombrie.

În discursul său de învestitură desfăşurat luni, Volodimir Zelenski a anunţat dizolvarea Radei Supreme (parlamentul unicameral), care îi este în mare parte ostilă, şi convocarea de alegeri legislative anticipate fără a mai aştepta scrutinul la termen. Ulterior, el a invitat guvernul să-şi prezinte demisia in corpore.

Citește și : Prima audiere a lui Netanyahu în trei dosare de corupţie, amânată pentru octombrie

În ceea ce-l priveşte, premierul ucrainean Volodimir Groisman a anunţat luni seară că va demisiona miercuri, după şedinţa săptămânală a guvernului de la Kiev, şi că va participa la viitoarele alegeri parlamentare anticipate.