DISTRIBUIȚI
Daily Sabah

Kievul a denunţat joi organizarea unor alegeri legislative ruseşti atât în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de către Moscova, cât şi particoparea la acest vot a unor locuitori din estul separatist prorus al Ucrainei, relatează AFP, potrivit agerpres.  

”Ceea ce face (Rusia) prin faptul că organizează alegeri naţionale (în Ucraina) reprezintă o încălcare a dreptului internţaional”, a denunţat într-o conferinţă de presă ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.


Citește și : Polonia este forţată să-şi SCHIMBE definiţia legală a violului

Rusia a distribuit peste 600.000 de paşapoarte în estul separatist al Ucrainei, în timp ce Crimeea este considerată de către Moscova drept parte integrantă a teritoriului rus.

Secţii de votare sunt prevăzute în Crimeea, în cadrul alegerilor legislative care au loc începând de vineri şi până duminică în Rusia.

Locuitorii regiunior separatiste Doneţk şi Lugansk pot participa la acest scrutin în mod online sau pot vota în regiunea rusă Rostov, situată la frontiera cu Ucraina.

”Ocupaţia rusă va lua sfârşit într-o zi”, a declarat Kuleba, ”iar atunci când se va întâmpla acest lucru” Rusia ”va trebui să dea socoteală”.

Ucraina se află în război, din 2014, cu separatişti proruşi, susţinuţi militar şi financiar de Rusia, în pofida dezminţirilor Moscovei.

Citește și : Kremlinul mizează pe voturile din Donbas la alegerile din Rusia! Reacţia Kievului este una vehementă

Acest război, care a izbucnit după anexarea Crimeei, s-a soldat cu peste 13.000 de morţi.

În ultimele zile, tensiunile au crescut din nou pe linia frontului.

Joi, separatişti au bombardat localitatea Şceastea, iar şeful unei administraţii locale a fost rănit în acest bombardament, care a avariat mai multe imobile şi maşini, au anunţat autorităţile ucrainene.