DISTRIBUIȚI

Ucraina a denunţat miercuri instaurarea unei proceduri speciale de către Moscova care simplifică acordarea de paşapoarte ruseşti ucrainenilor din regiunile ocupate de trupele ruse, calificând aceasta drept o „încălcare flagrantă” a integrităţii sale teritoriale, relatează AFP, potrivit agerpres

„Acordarea forţată de paşapoarte ucrainenilor din Herson şi Zaporojie este o nouă dovadă a obiectivului criminal al războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat.


Citește și : America Latină, sub ameninţarea unei crize alimentare, o consecinţă a războiului din Ucraina (ONU)

Prin această decizie a preşedintelui rus, Moscova urmăreşte, potrivit MAE ucrainean, „confiscarea teritoriilor ucrainene pentru ocuparea lor şi integrarea lor în domeniul juridic, politic şi economic” al Federaţiei Ruse.

Regiunea Herson a fost cucerită integral de armata rusă după lansarea invaziei ruse în 24 februarie, în timp ce cea din Zaporojie este doar parţial controlată de Moscova.

Rezidenţii din aceste teritorii ocupate sunt vizaţi de „procedura simplificată” instituită de preşedintele rus Vladimir Putin printr-un decret miercuri.

Ministerul ucrainean de Externe a apreciat că această măsură „deschide calea obligării locuitorilor din teritoriile ocupate temporar de armata rusă să obţină cetăţenia rusă”.

Kievul a estimat că o astfel de măsură reprezintă o „încălcare flagrantă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei” şi a „normelor şi principiilor dreptului internaţional”.

„Decretul prezidenţial rus este nul din punct de vedere juridic şi nu va avea consecinţe” asupra „apartenenţei locuitorilor din teritoriile temporar ocupate de Rusia la cetăţenia ucraineană”, potrivit MAE de la Kiev.

Citește și : Premierul din Sri Lanka preia Ministerul Finanţelor pentru a scoate ţara din criza economică

Decretul lui Putin extinde decizia pe baza căreia paşapoarte ruseşti au fost distribuite locuitorilor din regiunile Doneţk şi Lugansk, ocupate de ruşi, în regiunile Zaporojie şi Herson. Documentul intră în vigoare de la data semnării lui, adică din 25 mai, potrivit media ucrainene.

Până în iunie 2021, peste 630.000 de persoane din regiunile Lugansk şi Doneţk, aflate sub controlul miliţiilor separatiste dirijate de Moscova, primiseră paşapoarte ruseşti, potrivit autorităţilor ucrainene. De altfel, cu câteva zile înaintea declanşării războiului împotriva Ucrainei, Rusia recunoscuse independenţa aşa-ziselor ‘republici populare’ Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.