DISTRIBUIȚI
RT

Ucraina a numit luni decizia Washingtonului de a rechema familiile diplomaţilor săi în post la Kiev drept „prematură” şi „excesivă” pe fondul temerilor asupra unei invazii ruse, relatează France Presse, potrivit agrepres.

„Respectând dreptul altor state de a asigura securitatea misiunilor lor diplomatice, considerăm această măsură a părţii americane ca prematură” şi „excesivă”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleg Nikolenko, într-un comunicat.


Citeşte şi: Ministrul israelian de externe s-a întâlnit cu un oficial palestinian

Rusia este acuzată de Occident că a adunat zeci de mii de militari la graniţa cu Ucraina şi că pregăteşte o invazie iminentă a vecinului său, aminteşte AFP.

Din 2014, în estul Ucrainei are loc un război între forţele Kievului şi separatiştii proruşi al căror sprijin militar şi financiar este considerat a fi Kremlinul.

În ciuda tensiunii actuale, „situaţia de securitate nu a suferit nicio schimbare radicală în ultima vreme: ameninţarea cu noi valuri de agresiune rusă a rămas constantă din 2014, iar acumularea de trupe ruseşti la graniţa (ucraineană) a început deja în aprilie trecut”, a argumentat Nikolenko.

El a cerut „păstrarea calmului”, în timp ce a denunţat „eforturile” Moscovei de „destabilizare a situaţiei interne din Ucraina”.

Citeşte şi: Imunitatea naturală oferă o protecţie MAI BUNĂ decât vaccinul – Black News

La rândul său, Uniunea Europeană a anunţat luni că nu vede niciun motiv să „dramatizeze” tensiunile dintre Ucraina şi Rusia şi nu intenţionează acum să urmeze exemplul Statelor Unite în ceea ce priveşte rechemarea familiilor diplomaţilor.

Kremlinul neagă orice intenţie belicoasă faţă de Kiev, dar leagă dezescaladarea tensiunilor de tratate care să garantează mai ales neextinderea NATO, în special la Ucraina.