DISTRIBUIȚI
Reuters

Ucraina a condamnat joi decizia Rusiei de a facilita acordarea cetăţeniei ruse tuturor locuitorilor din regiunile Doneţk şi Lugansk (estul Ucrainei), chiar şi celor din zonele care se află sub jurisdicţia Kievului, calificând acest demers drept o ‘provocare’ de natură să torpileze eforturile de a se ajunge la pace în estul ţării, informează agenţiile de presă EFE şi Ukrinform, potrivit agerpres.

‘Aceste acţiuni ale Rusiei constituie o ingerinţă deschisă în afacerile interne ale Ucrainei şi o gravă ameninţare la adresa securităţii întregului continent european’, denunţă Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat.


Vezi şi: Proteste de amploare în Puerto Rico – VIDEO

Diplomaţia Kievului a reacţionat astfel la decretul semnat miercuri de către preşedintele rus Vladimir Putin prin care Moscova facilitează acordarea cetăţeniei ruse tuturor locuitorilor regiunilor Doneţk şi Lugansk care probează că au avut reşedinţa permanentă acolo până la izbucnirea conflictului din Donbas în aprilie 2014.

În luna aprilie, Vladimir Putin a semnat un decret pentru a facilita ‘din motive umanitare’ acordarea cetăţeniei ruse locuitorilor autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk.

‘În ciuda numeroaselor declaraţii despre dorinţa sa de a ajunge la pace cât mai curând posibil, Kremlinul îşi arată – prin acţiunile sale – intenţia de a continua războiul hibrid împotriva Ucrainei’, subliniază MAE ucrainean în comunicatul citat.

Potrivit Kievului, cu această nouă provocare, Moscova a răspuns iniţiativelor părţii ucrainene de a reduce tensiunea în zona de conflict, care – potrivit datelor ONU – a făcut peste 13.000 de morţi de la izbucnirea sa în aprilie 2014.

Citeşte şi: Cutremur politic în guvernul croat. Premierul trimite acasă şapte miniştri!

‘Solicităm Rusiei să înceteze torpilarea eforturilor în favoarea păcii în formatul Normandia şi în cadrul procesului de la Minsk şi să înceapă să respecte obligaţiile pe care şi le-a asumat’, se mai spune în comunicatul diplomaţiei ucrainene.

‘Subliniem că decretele Kremlinul privind „emiterea de paşapoarte” nu vor fi recunoscute de către Kiev’, subliniază MAE al Ucrainei, invitând partenerii internaţionali să nu recunoască aceste documente ruseşti şi să consolideze sancţiunilor individuale şi sectoriale împotriva Rusiei.