DISTRIBUIȚI
24tv.ua

Justiţia ucraineană a ordonat vineri plasarea în detenţie a unui fost ministru al justiţiei, urmărit penal pentru ‘lovitură de stat’, în condiţiile în care a participat în 2010 la o reformă constituţională ce extindea prerogativele fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, informează AFP. 

Oleksandr Lavrinovici, 61 de ani, a fost plasat în detenţie provizorie de un tribunal din Kiev pentru 60 de zile, a anunţat Parchetul general într-un comunicat. El riscă zece ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.


Apropiat al preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, destituit în urma revoltei populare din 2014, Lavrinovici este acuzat că a organizat şi participat la o ‘lovitură de stat’, din cauza rolului său în adoptarea unei controversate reforme a Constituţiei.

Această reformă, care consolida prerogativele prezidenţiale, a fost adoptată în 2010 de Curtea Constituţională, şi nu de Parlament, după cum cerea Constituţia. Oleksandr Lavrinovici era la acea dată ministru al justiţiei.

Opoziţia pro-occidentală a calificat această măsură drept ‘lovitură de stat’.

Spre deosebire de mai mulţi înalţi responsabili ai fostului regim prorus, Lavrinovici a rămas în Ucraina după mişcarea pro-europeană Maidan care s-a încheiat în februarie 2014 cu fuga în Rusia şi înlăturarea de la putere a lui Ianukovici.

Fostul preşedinte ucrainean – procesul împotriva căruia se derulează în absenţa sa – este acuzat de ‘înaltă trădare’ şi de ‘încălcarea integrităţii teritoriale’ a Ucrainei. El riscă o condamnare la închisoare pe viaţă.