DISTRIBUIȚI
kurier.at

Ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a cerut, luni, adoptarea unor sancţiuni contra fostului cancelar german Gerhard Schröder pentru sprijinul acordat preşedintelui rus Vladimir Putin, reales duminică pentru al patrulea mandat, relatează luni cotidianul german Bild, citat de dpa, potrivit agerpres.

”Este important ca sancţiunile să fie impuse nu doar membrilor guvernului rus şi companiilor ruse de stat, ci şi celor care promovează proiectele lui Putin în ţări străine. Schröder este cel mai mare lobbyist al lui Putin din întreaga lume. De aceea, ar trebui văzut dacă Uniunea Europeană poate face ceva în această privinţă”, a spus Klimkin, citat de publicaţia germană.


Citeşte şi: Oficialii Casei Albe sunt obligaţi să semneze acorduri de confidenţialitate

După încheierea mandatului său de cancelar, în 2005, Gerhard Schröder a obţinut un post în conducerea proiectului energetic Nord Stream.

Gazoductul Nord Stream, deţinut majoritar de concernul rus Gazprom, transportă gaz rusesc în Germania, dar este criticat de Kiev întrucât ocoleşte Ucraina.

În luna septembrie a anului trecut, Schröder – care a cultivat legături de prietenie cu Vladimir Putin – a fost ales în board-ul companiei petroliere ruse Rosneft.

Relaţiile între Kiev şi Moscova au ajuns la un nivel minim în ultimii ani, pe fondul sprijinului acordat de Rusia rebelilor separatişti din două regiuni din estul Ucrainei, învecinate cu Rusia.

Citeşte şi: Un angajat al consulatului francez din Ierusalim a fost arestat pentru trafic de arme în teritoriile palestiniene