DISTRIBUIȚI

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, i-a cerut miercuri preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, să furnizeze rapid Ucrainei armament suplimentar pentru facilitarea eforturilor de respingere a invaziei militare ruse, dar Rusia a criticat abordarea liderului de la Paris, informează mediafax.

Oleksii Reznikov a anunţat că a avut o conversaţie „foarte directă şi productivă” cu preşedintele Emmanuel Macron despre „nevoile operaţionale urgente de autoapărare faţă de agresorul rus”, potrivit unui mesaj prin Twitter citat de postul de televiziune CNN.


Citește și : Franţa va furniza Ucrainei 12 tunuri Caesar suplimentare

Ministrul ucrainean al Apărării i-a mulţumit lui Emmanuel Macron pentru „conducerea exercitată şi pentru susţinerea fermă” acordată Ucrainei.

Luni, Franţa a anunţat că va colabora cu Australia într-un proiect care prevede fabricarea a mii de obuze de artilerie care să fie oferite Ucrainei. Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că teoretic nu poate fi exclusă posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de vânătoare, dar a insistat că trebuie îndeplinite condiţii stricte privind utilizarea acestora, pentru a nu conduce la escaladarea conflictului militar cu Rusia.

Însă Ministerul rus de Externe a criticat miercuri atitudinea preşedintelui Franţei. „Este o abordare absurdă. Oare preşedintele Franţei crede cu adevărat că livrările de armament greu şi de avioane regimului de la Kiev nu vor conduce la o escaladare a situaţiei?!”, a comentat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, potrivit cotidianului Le Monde.

Citește și : Rusia şi SUA au reluat contactele asupra controlului armamentelor