DISTRIBUIȚI
RT

Mai mulţi bărbaţi înarmaţi au ocupat marţi centrul oraşului Lugansk, ‘capitala’ regiunii separatiste cu acelaşi nume din estul Ucrainei, relatează AFP, citând un responsabil local. Publicaţia rusă Vzgliad, semioficială, relatează – citând o sursă proprie apropiată structurilor de forţă din Lugansk’ – că nu exclude că ar avea loc un ‘puci’ la nivel local între responsabili separatişti, precizează agerpres .

‘Centrul Luganskului este înconjurat de un cordon militar’, a declarat Alina Jivolup, şefa aşa-numitului ‘minister’ al comunicaţiilor autoproclamatei republici Lugansk (LNR). ‘Aceşti militari sunt înarmaţi, dar nu poartă semne de identificare. Nu putem spune pe moment cine sunt ei’, a adăugat ea.


Într-o înregistrare video postată pe site-ul televiziunii locale a rebelilor se văd bărbaţi în uniformă militară, cu cagule pe cap şi având kalaşnikoave asupra lor, aproape de o clădire administrativă şi pe o stradă blocată de vehiculul lor.

Citește și : Vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, nu a căutat să aibă un dialog cu Varşovia

Potrivit postului respectiv de televiziune, aceştia blochează circulaţia în apropierea mai multor clădiri administrative.

Acest incident survine în momentul în care tensiunile au crescut între aşa-zisul ‘preşedinte’ al LNR, Igor Plotniţki, şi fostul său ‘ministru de interne’, Igor Kornet.

Plotniţki l-a destituit luni pe Kornet din funcţie în urma deschiderii unei anchete judiciare împotriva acestuia, conform serviciului de presă al ‘preşedinţiei’ LNR.

Marţi, Kornet a dezminţit destituirea sa într-un comunicat publicat de agenţia oficială separatistă.

‘Vreau să risipesc zvonurile despre demiterea mea’, a declarat Kornet, lăsând să se înţeleagă că bărbaţi înarmaţi au fost desfăşuraţi în centrul Luganskului în cadrul unei operaţiuni vizând arestarea unui grup de ‘sabotori’ ucraineni, care ar fi intrat pe teritoriul rebel noaptea trecută.

Publicaţia rusă Vzgliad, citând o sursă apropiată de structurile de forţă din LNR, a relatat marţi că în Lugansk are loc practic un ‘puci’ orchestrat de Kornet, cu scopul înlăturării lui Igor Plotniţki şi alipirii Luganskului la Doneţk, cealaltă regiune controlată de rebelii separatişti din estul Ucrainei. ‘Va exista o singură republică cu capitala la Doneţk’, a indicat sursa citată de Vzgliad în pagina sa electronică.

‘Întregul acces în clădirea unde se află administraţia lui Plotniţki a fost blocat de angajaţi ai Ministerului de Interne, care -aparent – continuă să-l sprijine pe Kornet’, a declarat pentru Vzgliad un localnic, potrivit căruia sub controlul lui Plotniţki s-ar afla armata şi forţele de securitate compuse din câteva sute de oameni. Dar aceştia nu se văd pe străzi. ‘În general, situaţia în oraş este calmă, transportul se desfăşoară normal, magazinele sunt deschise, toată lumea lucrează”, a mai spus el.

Cele două regiuni separatiste Doneţk şi Lugansk au fost în 2016 scena mai multor atentate, epurări la vârful structurilor de conducere ale rebelilor şi, conform autorităţilor rebele din Lugansk, a unei tentative de lovitură de stat.

Conflictul armat din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 10.000 de morţi de la declanşarea sa în aprilie 2014 şi până acum. Kievul şi Occidentul acuză Rusia că-i sprijină militar pe separatişti, în condiţiile în care Moscova neagă aceasta, în pofida numeroaselor relatări ale media ce confirmă implicarea sa.