DISTRIBUIȚI
RT

Autorităţile ucrainene au anunţat duminica aceasta că au remediat penuria de gaz din ţară după refuzul Rusiei de a-şi relua livrările, situaţie care a suscitat îngrijorarea europenilor, în plin val de frig, informează AFP şi Unian.

„Avem o creştere netă a livrărilor de gaz din UE, din Polonia, Slovacia şi Ungaria”, a subliniat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko într-o postare pe contul său de Twitter. „Penuria a fost în totalitate depăşită”, a continuat Poroşenko, adăugând că Ucraina are acum „suficient gaz în depozite” pe lângă propria sa producţie şi importuri, conform agerpres.


Ucraina a cerut vineri locuitorilor săi să reducă consumul pentru încălzire, şcolilor să rămână închise, iar uzinelor să-şi reducă ritmul, după decizia de ultim minut a gigantului rus Gazprom de a-şi suspenda livrările de gaz, declanşând astfel un nou „război al gazului” cu ţara vecină.

Citește și : Siria : Forțele guvernamentale „au avansat pe mai multe direcţii” în Ghouta Orientală

Această decizie a Gazprom a intervenit după un verdict al Curţii de Arbitraj de la Stockholm, care îi ordona grupului rus să plătească 2,56 de miliarde de dolari operatorului de gaz ucrainean Naftogaz, pentru a închide toate litigiile lor. Acest verdict a provocat furia Gazprom, care a refuzat să-şi reia livrările şi a declarat că vrea pur şi simplu să rupă contractul său cu Kievul, în vigoare până în 2019.

Pentru a compensa absenţa de gaz rusesc, Ucraina a semnat de urgenţă un contract de livrare cu grupul polonez PGNiG. Însă Comisia Europeană, pe care Kievul a solicitat-o să joace rolul de mediator, a avertizat că este dificil pentru ţările europene să aprovizioneze Ucraina, dat fiind propriile lor necesităţi, cu precădere crescute din cauza valului de frig actual.