DISTRIBUIȚI

Ucraina a acuzat vineri Rusia că ţine în detenţie doi angajaţi ai centralei nucleare Zaporojie (sud) ocupată militar de Moscova, după ce „i-a bătut violent”, informează AFP, potrivit agerpres

Joi, „armata rusă a dat buzna în locaţiile unde se află Departamentul pentru programe sociale al centralei şi, în prezenţa altor angajaţi, l-a lovit violent pe şeful departamentului, Oleksii Trubenkov, şi pe adjunctul lui, Iuri Androsov”, a deplâns operatorul ucrainean în domeniul nuclear Energoatom într-un comunicat.


Citește și : Armata poloneză are în vedere să convoace circa 200.000 de civili pentru instrucţie militară

„După această bătaie violentă”, ruşii „i-au scos (din clădire) şi i-au dus într-o direcţie necunoscută”, a mai denunţat Energoatom.

Responsabilul pentru siguranţa nucleară a centralei Zaporojie, Konstantin Beiner, a fost de asemenea „aruncat la subsol”, potrivit Energoatom, însă nu se află în detenţia forţelor ruse.

Operatorul ucrainean al centralelor nucleare i-a acuzat pe soldaţii Moscovei, care ocupă situl de la începutul lui martie, că aceştia „se dezlănţuie şi se transformă în adevăraţi poliţişti şi temniceri”, „intensificând represiunea” la adresa angajaţilor.

Nu este pentru prima dată când Kievul acuză Moscova de agresarea personalului ucrainean al celei mai mari centrale nucleare din Europa. La sfârşitul lui septembrie, directorul său a fost arestat de forţele ruse, înainte de a fi eliberat câteva zile mai târziu.

De mai multe luni, Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de bombardamente în jurul centralei Zaporojie, situată nu departe de linia frontului, generând temeri că ar putea surveni un accident nuclear de amploare.

Citește și : Papa Francisc a început să plângă când a menţionat suferinţa ucrainenilor, în timpul unei rugăciuni

Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Rusia a poziţionat 500 de soldaţi ruşi în zona centralei.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi comunitatea internaţională şi-a înmulţit apelurile de a demilitariza locul, însă fără succes până acum.