DISTRIBUIȚI
A view shows the Russian-controlled Zaporizhzhia Nuclear Power Plant during a visit by members of the International Atomic Energy Agency (IAEA) expert mission, in the course of Ukraine-Russia conflict outside Enerhodar in the Zaporizhzhia region, Ukraine, in this picture released September 2, 2022. International Atomic Energy Agency (IAEA)/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a acuzat miercuri Rusia că a bombardat din nou zona centralei nucleare Zaporojie din sudul ţării, cea mai mare din Europa, relatează AFP, potrivit agerpres

„Teroriştii ruşi au bombardat din nou centrala nucleară Zaporojie în cursul nopţii”, a precizat Energoatom pe Telegram.


Citește și : Uraganul Fiona loveşte Insulele Turks şi Caicos

Bombardamentul a avariat o linie electrică provocând astfel oprirea mai multor transformatoare ale reactorului numărul şase al centralei şi o scurtă punere în funcţiune a grupurilor electrogene de intervenţie, a precizat Energoatom.

„Nici măcar prezenţa inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) nu îi opreşte” pe ruşi, a mai transmis operatorul nuclear, făcând apel la AIEA la „acţiuni mai ferme” împotriva Moscovei.

Centrala Zaporojie ocupată de trupele ruse din primele săptămâni ale invaziei lor în Ucraina, lansată în februarie, a fost vizată în mai multe rânduri de bombardamente în ultimele luni.

Kievul şi Moscova neagă orice responsabilitate şi se acuză reciproc de şantaj nuclear.

Alte două complexe nucleare au fost atrase în războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei, iar acest lucru s-a întâmplat în ciuda multiplelor apeluri ale comunităţii internaţionale de a feri astfel de infrastructuri pentru a nu provoca o catastrofă nucleară continentală.

Citește și : Două femei au fost împuşcate mortal de talibani în timpul unei percheziţii în sudul Afganistanului

Luni, Kievul a acuzat Moscova că a bombardat zona centralei sale nucleare Pivdenukrainsk (sud).

La începutul invaziei, forţele Moscovei au ocupat de asemenea centrala de la Cernobâl (nord), unde în 1986 s-a produs cel mai mare accident nuclear din istorie. Închisă din 2000, această centrală se află într-o zonă puternic contaminată de deşeuri radioactive.