DISTRIBUIȚI

Ucraina a anunţat luni că a doborât 13 drone explozive de fabricaţie iraniană din cele 15 lansate de Rusia în cursul nopţii trecute, livrarea sistemelor de apărare antiaeriană occidentale ajutând Kievul de mai multe săptămâni să facă faţă mai eficient acestei ameninţări, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Invadatorii ruşi au atacat Ucraina cu Shahed-131/136 dinspre nord (regiunea rusă Briansk)’, au indicat Forţele aeriene ucrainene.


Citeşte şi: ATENTAT sinucigaş în Pakistan! Cel puţin 9 poliţişti au fost ucişi – Black News

În total ’15 lansări de drone au fost detectate, iar 13 Shahed au fost distruse’, potrivit sursei citate.

Autorităţile ucrainene nu au raportat eventuale victime umane sau prejudicii materiale cauzate de cele două drone care nu au fost doborâte.

Potrivit şefului administraţiei militare din Kiev, dronele au fost lansate în special asupra capitalei ucrainene, dar toate au fost doborâte, neexistând victime sau pagube.

Din octombrie şi după mai multe eşecuri pe teren, Moscova a început să lovească frecvent aşa-numitele infrastructuri ucrainene ‘esenţiale’, în special cele energetice, privând milioane de locuitori de electricitate în timpul iernii.

Citeşte şi: Marea Britanie şi Germania vor efectua în premieră misiuni NATO comune în Estonia – Black News

Frecvenţa acestor atacuri a încetinit totuşi în ultimele săptămâni, în timp ce Ucraina şi-a consolidat capacităţile de apărare antiaeriană, iar Occidentul i-a furnizat deja sau este pe cale să-i livreze sisteme moderne, precum NASAMS, IRIS-T, Aspide 2000, Hawk, Patriot etc.

Un atac implicând 14 drone săptămâna trecută – dintre care 11 au fost doborâte – a ucis două persoane, doi membri ai unei echipe de urgenţă, la Hmelniţki (vest).