DISTRIBUIȚI
Unian

Ucraina a depăşit joi pragul de un milion de contaminări cu noul coronavirus de la începutul pandemiei, soldată cu 17.395 de morţi, potrivit ultimelor date de la Ministerul Sănătăţii, relatează AFP, scrie news.ro .

În acest bilanţ, 352.000 de persoane sunt bolnave de covid-19, iar alte 631.000 s-au vindecat în această ţară cu aproximativ 40 de milioane de locuitori.


Citește și : Barnier, despre acordul post-Brexit: ‘Ziua de azi este o uşurare. Ceasul nu mai ticăie’

O ţară al cărei sistem de sănătate public este învechit şi pus la încercare de pandemie, Ucraina a înregistrat în ultimele 24 de ore 11.490 de contaminări şi 223 de morţi din cauza covid-19, potrivit datelor oficiale.

Guvernul, care speră să vaccineze ”cel puţin 50% din populaţie” în 2021 şi 2022, preconiza să publice joi un plan de vaccinare împotriva noului coronavirus.

O fostă republică sovietică şi una dintre cele mai sărace ţări din Europa, Ucraina nu a semnat încă vreun acord cu alte ţări în vederea achiziţionării vreunui vaccin împotriva covid-19.

”Sperăm puternic să semnăm contracte până la sfârşitul anului”, ceea ce ar permite o ”începere a vaccinării în februarie”, şi-a exprimat joi speranţa ministrul ucrainean al Sănătăţii Maksim Stepanov.

Citește și : Regatul Unit şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord comercial post-Brexit

Ucraina preconizează să obţină opt milioane de vaccinuri în primăvară, în cadrul mecanismului Covax al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care vizează să ajute cele mai sărace ţări.

Kievul negociază o eventuală creştere a acestui număr la 16 milioane, a anunţat Stepanov.