DISTRIBUIȚI
VOA News

Ucraina a adoptat joi o lege care ar trebui să limiteze influenţa oligarhilor, a doua zi după o tentativă de asasinat vizându-l pe un consilier prezidenţial care, potrivit autorităţilor, ar putea fi legată de lupta împotriva acestor puternici oameni de afaceri, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.  

Legea îşi propune „să prevină riscurile pentru securitatea naţională legate de influenţa excesivă” a oligarhilor, potrivit textului publicat pe site-ul oficial al Parlamentului.


Citește și : UE spune că riscurile pentru libertatea presei persistă în Polonia

Proiectul a fost iniţiat de preşedintele Volodimir Zelenski, care a anunţat în acest an o campanie de luptă împotriva puterii pe care o exercită din umbră aceşti bogaţi oameni de afaceri, acuzaţi că exploatează fără scrupule economia acestei foste republici sovietice şi că cumpără vocile din media şi din clasa politică.

În termenii legii, persoanele identificate drept „oligarhi” de Consiliul de securitate naţională nu vor mai avea voie să finanţeze partidele politice şi să participe la privatizarea marilor companii.

Potrivit ministrului justiţiei, textul priveşte o mână de ucraineni a căror avere este estimată la peste un miliard de dolari. Printre ei se află omul cel mai bogat din ţară, Renat Ahmetov, Igor Kolomoiski şi fostul preşedinte Petro Poroşenko (2014-2019), un opozant al actualei puteri.

Adoptat în primă lectură în iulie, acest document a fost votat în a doua şi ultimă lectură joi, cu o majoritate absolută de 279 de voturi.

O coincidenţă a calendarului, acest vot intervine după un atac cu armă automată de miercuri asupra maşinii principalului consilier al preşedintelui, Serghii Şefir, în apropiere de Kiev.

Şefir, prieten şi asociat de multă vreme al preşedintelui Zelenski, a scăpat nevătămat din tentativa de asasinat, dar şoferul lui a fost rănit. Poliţia a anunţat că privilegiază piste politice.

Şeful statului a promis imediat „un răspuns puternic” la acest atac, angajându-se să nu cedeze la „intimidare” şi să-şi continue „lupta împotriva criminalităţii şi a grupurilor financiare influente”.

Citește și : Acuzat de tentativă de VIOL, un indian este obligat acum să spele şi să calce rufele tuturor femeilor din satul său

„Acesta este preţul schimbărilor în stat, preţul reformelor”, a spus el într-un discurs susţinut în faţa Adunării Generale a ONU de la New York.

Un alt consilier al preşedinţiei, Mihailo Podoliak, a afimat că asociază în mod clar atentatul cu eforturile preşedintelui Zelenski care vizează „reducerea influenţei oligarhilor” şi „distrugerea grupurilor politico-financiare care lucrează pentru adversarii noştri străini”.