DISTRIBUIȚI

Bărbatul suspectat de uciderea jurnalistului olandez de investigaţii Peter R. de Vries a compărut pentru prima dată în faţa instanţei penale, informează luni dpa, potrivit agerpres.

În timpul primei sesiuni de judecată publice care a avut loc luni la Amsterdam, presupusul ucigaş, identificat drept Delano G. (22 de ani), a invocat dreptul său de a păstra tăcerea. Co-acuzatul Kamil E. şi-a clamat nevinovăţia, susţinând că nu ştia nimic despre crimă.


Citeşte şi: Milioane de vieți depind de modul în care se termină pandemia – Black News

Delano G., din Roterdam, este acuzat că l-a împuşcat pe jurnalist pe o stradă din Amsterdam pe 6 iulie, în timp ce Kamil E., din Polonia, conducea maşina cu cu care cei doi au fugit de la faţa locului, potrivit procurorului.

Cunoscutul jurnalist, în vârstă de 64 de ani, a fost ucis de şase gloanţe, dintre care unul l-a lovit în cap. Peter R. de Vries a murit în urma rănilor grave, 9 zile mai târziu.

Această crimă a şocat opinia publică din Olanda şi a provocat de asemenea reacţii pe plan internaţional. De Vries era de multă vreme în vizorul criminalităţii organizate.

Parchetul vede legături clare cu un proces în desfăşurare împotriva unei cunoscute bande de droguri. De Vries era confidentul martorului-cheie în acest proces. Anterior, au fost ucişi fratele şi avocatul lui.

Potrivit Parchetului, investigaţia asupra celor care au comandat crima nu a fost încă finalizată.

Cei doi suspecţi au fost arestaţi la scurt timp după crimă, când se aflau la bordul maşinii cu care au fugit, pe o autostradă la circa 50 de kilometri de Amsterdam. Poliţia a găsit în maşină arme, inclusiv presupusa armă a crimei.

Citeşte şi: Ruşii aveau o ‘CÂRTIŢĂ’ în cabinetul ministrului francez al apărării – Black News

Parchetul vrea să demonstreze vinovăţia celor doi cu ajutorul unor imagini de pe camere video şi al unor dovezi confiscate în timpul percheziţionării unor locuinţe. Se presupune de asemenea că bărbatul care a condus maşina fusese văzut cercetând, cu câteva zile înainte de crimă, zona unde a avut loc aceasta.

Primul termen al procesului este de obicei consacrat unor chestiuni procedurale, iar faza principală ar urma să înceapă în vara lui 2022.