DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeană aşteaptă în continuare „propuneri concrete şi realiste” din partea Regatului Unit care să permită îndepărtarea spectrului unui divorţ fără acord, a afirmat marţi seară preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, relatează AFP, scrie Agerpres.

Cele 27 de ţări ale UE, a scris într-un mesaj pe Twitter liderul european, „aşteaptă în continuare propuneri concrete şi realiste din partea Londrei asupra modalităţii de a ieşi din impasul legat de Brexit”.


Citește și : Putin și Lukașenko, împreună la schi pe pistele de la Soci

Donald Tusk s-a exprimat după o întrevedere la Bruxelles cu negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier.

Cu 44 de zile înainte de data prevăzută pentru Brexit, o retragere ordonată a Regatului Unit din UE rămâne încă foarte nesigură.

Acordul de retragere negociat anevoios la sfârşitul lui 2018 între premierul Theresa May şi partenerii săi europeni a fost respins masiv de parlamentarii britanici în ianuarie.

Iar Uniunea Europeană refuză să redeschidă discuţiile asupra acestui acord.

Marţi, în plenul parlamentului de la Londra, Theresa May a afirmat că are „nevoie de timp” pentru a discuta cu UE modificări ale acordului.

„De îndată ce vom realiza progresele necesare, vom propune un nou vot” asupra acordului de retragere, a adăugat ea, fără să ofere mai multe detalii.

Citește și : Jair Bolsonaro a fost externat de la spital și își va relua funcţia prezidenţială

Săptămâna trecută, Donald Tusk a creat o polemică întrebându-se „cum arată acel loc special din iad pentru cei care au promovat Brexit-ul, fără să aibă măcar schiţa unui plan pentru realizarea lui în deplină siguranţă”.

La 7 februarie, cu ocazia unei vizite la Bruxelles, premierul Theresa May a promis să ducă la îndeplinire Brexit-ul „la termenul stabilit”, 29 martie, şi să „negocieze dur” la Londra în următoarele zile pentru realizarea sa.