DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, le-a cerut miercuri eurodeputaţilor să nu-i „trădeze” pe britanicii care doresc să rămână în UE refuzând Marii Britanii dreptul de a participa la alegerile pentru Parlamentul European de la sfârşitul lunii mai, dacă data Brexit-ului va fi amânată cu mai multe săptămâni, informează AFP, potrivit agerpres.

„Nu puteţi trăda cele 6 milioane de persoane care au semnat petiţia pentru a revoca Articolul 50 (care reglementează în Tratatul UE părăsirea blocului comunitar de către un stat membru), milionul de oameni care au defilat pentru un al doilea referendum sau majoritatea tot mai mare a persoanelor care vor să rămână în Uniunea Europeana”, a afirmat Tusk în Parlamentul European reunit în sesiune plenară la Strasbourg, potrivit DPA.


Citește și: Theresa May și-ar putea anunța demisia

„Trebuie să fim deschişi unei îndelungate amânări dacă Regatul Unit doreşte să-şi regândească strategia asupra Brexit-ului, ceea ce înseamnă bineînţeles participarea Marii Britanii la alegeri”, a explicat el în faţa eurodeputaţilor, care ar putea considera această situaţie „jenantă”. „S-au auzit voci care spun că ar fi dăunător sau jenant pentru unii dintre dumneavoastră. Permiteţi-mi să fiu clar: o astfel de gândire este inacceptabilă”, a spus Donald Tusk.

Partea tot mai mare a britanicilor care doresc să rămână în UE merită să aibă o şansă să voteze în alegerile europene, a insistat Donald Tusk. „Ei se pot gândi că nu sunt suficient de reprezentaţi de către parlamentul britanic, dar trebuie să se simtă reprezentaţi de dumneavoastră în această adunare pentru că ei sunt europeni”, a adăugat el.

Citește și: Un Boeing 737 MAX a aterizat de urgență pe un aeroport din Florida

Marea Britanie urmează să decidă până la 12 aprilie dacă doreşte să prelungească termenul de amânare a Brexit-ului. Dar dacă face acest lucru, ea urmează să participe la alegerile pentru Parlamentul European.