DISTRIBUIȚI

Președintele în exercițiu al Consiliului European, Donald Tusk, a declarat joi, în urma unor discuții cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson și cel al Irlandei, Leo Varadkar, că Uniunea Europeană este de partea Irlandei în cadrul discuțiilor privind Brexit, potrivit CNN, potrivit mediafax.

Tusk a adăugat că susținerea Uniunii pentru Irlanda este crucială, întrucât Irlanda este un stat mic, iar circumstanțele actuale fac Dublinul foarte vulnerabil. El a mai spus că, din aceste cauze, Irlanda are nevoie de sprijin, atât din partea autorităților de la Bruxelles, cât și din partea statelor mari din Blocul comunitar, precum Germania și Franța.


Citește și : PE respinge ‘în forma sa actuală’ planul propus de Johnson pentru un acord privind Brexitul

Irlanda este singura țară care are graniță terestră cu Marea Britanie. Granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord s-a aflat la originea unui conflict care a durat mai multe decenii.

Premierul britanic Boris Johnson, care și-a prezentat miercuri propunerile privind modificarea Acordului de Brexit, susține că în niciun caz nu vor exista controale vamale la sau în apropierea frontierei Irlandei cu regiunea britanică Irlanda de Nord.