DISTRIBUIȚI
idowa

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a cerut joi Parlamentului European să o numească pe Ursula von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene, relatează Reuters, potrivit mediafax.

„Pentru prima dată, avem un echilibru de gen perfect în funcțiile principale. Europa nu doar vorbește despre femei, ci și alege femei”, a declarat Donald Tusk.


Citește și : Putin admite că submarinul rus la bordul căruia s-a produs un incendiu avea un reactor nuclear

„Sper că acest lucru va inspira Parlamentul European în luarea deciziei”, a adăugat președintele Consiliului European.

Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării şi unul dintre liderii Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta), a fost propusă marţi de Consiliul European pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Nominalizarea trebuie confirmată de Parlamentul European, unde ar putea apărea probleme, în contextul nemulţumirilor că nu a fost propus niciunul dintre liderii principalelor grupuri politice – Manfred Weber (Partidul Popular European, PPE, centru-dreapta) şi Frans Timmermans (Partidul Socialiştilor Europeni, PSE, centru-stânga).

În vârstă de 60 de ani, von der Leyen s-a născut la Bruxelles și s-a mutat în Germania la vârsta de 13 ani. Von der Leyen este considerată drept o susținătoare a aprofundării cooperării la nivel european și timp de aproape 14 ani a condus diverse ministere în guvernele conduse de Angela Merkel, fiind la un moment dat luată în calcul drept o potențială succesoare a lui Merkel.

Citește și : Un superpetrolier suspectat că transporta ţiţei spre Siria, reţinut în Gibraltar

În cazul în care pe 15 iulie va obține aprobarea Parlamentului European, Ursula von der Leyen ar putea deveni prima femeie care ocupă funcția de președinte al Comisiei Europene.