DISTRIBUIȚI
sputnik

Turul doi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, care se va desfăşura pe 15 noiembrie, va fi monitorizat de mai mulţi observatori. Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat cu 185 de observatori în plus comparativ cu primul tur al alegerilor, dintre care 23 sunt observatori internaţionali, informează IPN.md., potrivit agerpres.

În cadrul secţiilor de votare deschise peste hotarele Republicii Moldova au fost acreditaţi încă 41 de observatori din partea organizaţiilor neguvernamentale şi a concurenţilor electorali.


Citeşte şi: Preşedintele Ucrainei, INTERNAT în spital cu coronavirus

CEC subliniază că observatorii nu fac parte din organele electorale, iar activitatea lor nu este remunerată financiar de către CEC, ci de către subiecţii care au solicitat acreditarea lor.

Observatorii au dreptul să asiste la toate operaţiunile electorale, la şedinţele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, însă fără a interveni în procesul electoral sau în alte aspecte electorale, şi să informeze preşedintele organului electoral despre neregulile observate.

Vezi şi: Un bărbat a fost ARESTAT după ce a intrat cu maşina într-o secţie de poliţie din Londra (VIDEO)

Ei au acces la informaţii cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele verbale întocmite de organele electorale şi pot face fotografii şi înregistrări video cu înştiinţarea preşedintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul şi securitatea votării.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost monitorizat de 1.884 observatori naţionali şi 309 observatori internaţionali. De asemenea, 77 de observatori din partea organizaţiilor neguvernamentale şi a misiunilor diplomatice şi 156 de observatori înaintaţi de către concurenţii electorali au fost acreditaţi pentru secţiile de vot din afara ţării.