DISTRIBUIȚI
FMT

Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Peru dintre Keiko Fujimori şi Pedro Castillo a fost un „proces electoral pozitiv” în care nu au fost identificate „nereguli grave”, a declarat vineri misiunea de observare electorală din Organizaţiei Statelor Americane (OSA), notează AFP, potrivit agerpres.  

„Misiunea nu a identificat nereguli grave”, a indicat raportul preliminar al grupului condus de fostul ministru paraguayan de externe Rubén Ramirez.


Citește și : O nouă tranșă de doze de vaccin împotriva COVID-19, donate de România, au ajuns la Chişinău

Keiko Fujimori, înfrântă la o diferenţă de circa 60.000 de voturi potrivit ultimei numărători de vineri, a denunţat miercuri „semne de fraudă” şi a cerut invalidarea a aproximativ 200.000 de buletine de vot, de la 802 secţii de votare.

Misiunea „a declarat că a observat un proces electoral pozitiv, în care s-au înregistrat îmbunătăţiri substanţiale între primul şi al doilea tur”, a adăugat acest raport difuzat de Rubén Ramirez la televiziunea peruană şi publicat simultan pe site-ul organizaţiei continentale cu sediul la Washington.

Citește și : Guvernatorul statului Texas doreşte să reia construcţia unui zid la frontiera cu Mexicul

„Misiunea subliniază că cei doi candidaţi nu s-au proclamat câştigători”, a adăugat raportul, publicat la cinci zile după vot.

Misiunea OSA s-a întâlnit cu cei doi candidaţi, preşedintele peruan interimar, Francisco Sagasti, şi cu conducătorii organului electoral care organizează şi numără voturile (ONPE), precum şi pe cei ai Juriului electoral (JNE), care soluţionează contestaţiile şi proclamă câştigătorul.