DISTRIBUIȚI
AP

Turneul preşedintelui francez Emmanuel Macron la Moscova, Kiev şi Berlin, şi-a atins „obiectivul”, permiţând „să se avanseze” în sensul reducerii tensiunii între Rusia şi Ucraina, a estimat miercuri Franţa, avertizând că nu trebuie aşteptate „câştiguri imediate”, relatează AFP, potrivit agerpres

„Obiectivul este atins”, a rezumat preşedinţia franceză, afirmând că a fost vorba despre „a permite fiecăruia să ia o pauză şi să ia în calcul mijloacele de dezescaladare (…) într-un moment de tensiuni crescânde” la frontiera între Rusia şi Ucraina.


Citește și : Un prim vot în Congresul american pentru evitarea paraliziei federale

„Analiza noastră este similară cu cea a Kremlinului”, care a vorbit miercuri despre primele „semnale pozitive” după întrevederea dintre Emmanuel Macron şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski marţi, a doua zi după întâlnirea sa cu Vladimir Putin.

„Am deschis perspective, am avut elemente care permit luarea în calcul a unor soluţii interesante la problemele de astăzi”, consideră preşedinţia franceză.

Dar „pentru subiecte atât de dificile, care implică atâţia parteneri într-un context de atât de mare volatilitate, este absolut necesar să putem fixa noi calendare şi să ne luăm timpul necesar. Nu este de aşteptat niciun câştig imediat în toate aceste subiecte”, a avertizat guvernul francez.

Parisul consideră în special „foarte important” ca negocierea să continue asupra aplicării acordurilor de la Minsk din 2015, care ar trebui să ducă la încheierea războiului din Donbas, în estul Ucrainei, care s-a soldat cu peste 13.000 de morţi în opt ani, potrivit ONU. O nouă reuniune, după cea organizată la Paris pe 26 ianuarie, se va desfăşura joi, la Berlin, între negociatorii rus, ucrainean, german şi francez.

Cu prilejul întâlnirii sale cu Macron, Zelenski „şi-a reafirmat angajamentul de a pune în aplicare acordurile de la Minsk”, a precizat preşedinţia franceză, indicând că Parisul şi Berlinul intervin „ca terţe părţi de încredere şi parteneri de bună credinţă” alături de Kiev în acest proces politic delicat pentru preşedintele ucrainean.

În toate aceste dosare, „înţelegerea este foarte solidă” între Emmnuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz, în timp ce preşedintele polonez Andrzej Duda, care a discutat cu ei marţi seară la Berlin, „a pledat pe aceleaşi baze”, potrivit Palatului Elysée.

Citește și : Australia susţine principiul ‘o singură Chină’ şi nu are de gând să redenumească reprezentanţa Taiwanului

Emmanuel Macron a discutat marţi şi cu liderii celor trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania.

El va discuta din nou „foarte repede” cu preşedintele american Joe Biden, potrivit Palatului Elysée, dar nu este prevăzută în prezent o deplasare la Washington, a mai precizat sursa citată.