DISTRIBUIȚI
Publimetro

Preşedintele socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro, va efectua săptămâna aceasta un turneu în străinătate în cadrul căruia se va întâlni cu omologii săi rus şi belarus, Vladimir Putin, respectiv Aleksandr Lukaşenko, după care se va deplasa în Turcia, relatează marţi AFP. 

„Voi avea o întâlnire de lucru foarte importantă cu preşedintele Vladimir Putin, foarte importantă pentru viitorul cooperării financiare, tehnologice, agricole şi militare dintre Rusia şi Venezuela”, a declarat luni Maduro, într-o reuniune publică difuzată de televiziunea naţională, adăugând că urmează să se îmbarce pentru zbor „în următoarele ore”.


Liderul socialist va participa la „Săptămâna energetică în Rusia-2017”, un eveniment care se desfăşoară de marţi până sâmbătă la Moscova.

Nicolas Maduro nu a precizat data la care se va întâlni cu Vladimir Putin.

Rusia şi Venezuela fac parte din comitetul însărcinat de OPEC să monitorizeze acordul între ţările membre ale cartelului petrolier pentru a reduce oferta şi a stabiliza preţul la petrol. Acest acord urmează să se încheie în martie 2018.

Puternic contestat în ţara sa, Nicolas Maduro este în căutare de alianţe după sancţiunile impuse de SUA Venezuelei, inclusiv interdicţia de a negocia datoria ţării sale şi, în special, cea a PDVSA, compania naţională de petrol.

În august, el a asigurat că „Venezuela are sprijinul Rusiei”, sperând „să continue aprofundarea acordului de cooperare militară” cu Moscova, care a vândut Venezuelei avioane de luptă, rachete antiaeriene şi puşti, printre alte arme.

După Moscova, preşedintele Maduro a declarat că se va deplasa în Belarus pentru a se întâlni cu Aleksandr Lukaşenko şi apoi în Turcia. Dar nu a precizat dacă are programată o întrevedere cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

El nu a indicat nici data la care se va întoarce în ţară, notează AFP.