DISTRIBUIȚI
Belarusian news

Turkmenistanul îşi alege duminică deputaţii în primele alegeri legislative de la reforma constituţională care a consolidat în ianuarie controlul familiei Berdîmuhamedov asupra acestei ţări izolate din Asia centrală, relatează AFP, potrivit agerpres

Birourile de vot din această ţară s-au deschis la ora locală 07.00 (02.00 GMT) şi se vor închide la ora 19.00 (14.00 GMT), potrivit comisiei electorale.


Citește și : NATO îşi caută şef – iată care sunt candidaţii cunoscuţi până acum

Economia turkemnă se bazează aproape exclusiv pe comercializarea imenselor sale rezerve de gaz, cu atât mai râvnite de la invazia rusă în Ucraina. În ultimele luni, preşedintele turkemn s-a întâlnit cu omologii săi rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping.

Fostă republică sovietică, Turkmenistanul este condus de 16 ani de familia Berdîmuhamedov şi niciun scrutin nu a fost considerat liber şi echitabil de observatorii occidentali.

Fiul Serdar, cvadragenar, a preluat în martie 2022 şefia statului de la tatăl său Gurbangulî, cunoscut pentru excesele sale şi cultul personalităţii fără măsură în timpul regimului său care a început în 2006.

Departe de a se retrage la pensie, Gurbangulî Berdîmuhamedov a propus în ianuarie abolirea camerei superioare a Parlamentului, creată la cerea sa în 2021, şi revenirea la un sistem monocameral.

După această propunere votată în unanimitate, Berdîmuhamedov a fost numit preşedinte al unui nou organ suprem.

Acest Consiliu popular controlează marile orientări ale politicii interne şi externe ale Turkmenistanului, trimiţând în plan secund Adunarea şi cei 125 de deputaţi ai săi.

Berdîmuhamedov tatăl, deja numit „erou-protector” (Arkadag), a fost numit „şeful naţiunii turkmene” şi un oraş în onoarea sa este în curs de construcţie.

Preşedintele Serdar Berdîmuhamedov a dat asigurări că „aceste alegeri se vor derula în conformitate cu principiile democratice, în acord cu legislaţia locală şi dreptul internaţional”.

Asta în condiţiile în care opoziţia este absentă din scrutin şi cenzura domneşte în această ţară care ocupă ultimele locuri din clasamentul Reporteri Fără Frontieră privind libertatea presei, alături de Coreea de Nord, Eritreea şi Iran.

Entuziasmul alegătorilor pare şi el măsurat.

Citește și : Milioane de copii se confruntă cu un risc crescut de malnutriţie din cauza lipsei de fonduri

„Nu cunosc programele candidaţilor”, a recunoscut Agamurad Biaşimov, un pensionar de 65, la Aşgabat, în preziua alegerilor. „Din nefericire, nu am văzut nicăieri afişe care să îndemne la deplasarea la vot”, a adăugat el.

Pe lângă biografiile detaliate ale celor 258 de candidaţi prezentate de „Turkmenistanul neutru”, succesorul ziarului partidului comunist turkmen din epoca sovietică, este dificil de găsit vreo urmă de program, notează AFP.