DISTRIBUIȚI
This Week in Mormons

Parlamentul din Turkmenistan a adoptat o lege care interzice poligamia în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, cu populaţie majoritar musulmană, a informat marţi ziarul oficial Neutralnî Turkmenistan, citat de AFP, potrivit agerpres.

„Poligamia nu este autorizată în Turkmenistan”, stipulează legea publicată în ziar.


Citește și : Merkel și Macron au convenit pentru un buget comun al zonei euro și avansează o propunere comună ce vizează aspecte ale crizei migraţiei

Această lege vine astfel să completeze Codul familiei turkmen, adoptat de parlament în 2012, care nu menţiona acest subiect sensibil pentru societatea turkmenă, unde o tradiţie poligamă era foarte puternică înainte de perioada sovietică.

„Poligamia înseamnă o coabitare cu două sau mai multe femei în acelaşi timp”, precizează legea.

În Turkmenistanul sovietic, poligamia era deja considerată un delict şi pasibil de doi ani de închisoare.

Dar la mai puţin de un deceniu după destrămarea URSS, primul preşedinte turkmen Saparmurat Niazov a anunţat în 1999 că intenţionează să legalizeze uniunile poligame, explicând că „trebuie respectate cutumele locale şi vechile tradiţii”.

Acest preşedinte capricios, care impusese să fie numit „părinte al turkmenilor” şi a făcut să i se ridice o statuie aurită, nu şi-a oficializat totuşi niciodată această iniţiativă.

Citește și : UE are în vedere instituirea unor „platforme regionale de debarcare” pentru migranţi

Actualul preşedinte turkmen Gurbangulî Berdîmuhamedov, venit la putere în 2006 după decesul lui Saparmurat Niazov, în această ţară care rămâne una din cele mai închise ale planetei, şi-a dezvoltat propriul cult al personalităţii şi beneficiază şi el de o statuie din aur la Ashgabat, capitala ţării.