DISTRIBUIȚI

Patru turişti spaţiali au revenit pe Pământ după prima misiune privată pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), informează agenţia DPA, potrivit agerpres.  

Capsula lor a amerizat luni în Oceanul Atlantic, în largul coastelor statului american Florida.


Citește și :  Explozie de proporții în orașul Kreminna, ocupat de ruși. Oficial ucrainean: nimeni nu a supraviețuit

Călătoria de întoarcere a grupului pe Pământ a fost amânată de mai multe ori din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, potrivit companiei private de turism spaţial Axiom Space.

Grupul trebuia să rămână la bordul ISS doar opt zile, însă a ajuns să petreacă două săptămâni departe de Pământ.

Astronauţii s-au bucurat de imponderabilitate şi de privelişti unice cu planeta noastră şi, în plus, au efectuat peste 25 de experimente ştiinţifice.

Echipa a fost formată din astronautul hispano-american Michael López-Alegría, antreprenorul american Larry Connor, antreprenorul şi pilotul israelian Eytan Stibbe şi investitorul canadian Mark Pathy.

Misiunea Ax-1 a fost lansată de la baza Cape Canaveral din Florida cu o capsulă Crew Dragon, aparţinând SpaceX, la 8 aprilie.

Această misiune a fost rezultatul unei cooperări între compania Axiom, agenţia spaţială americană NASA şi compania miliardarului Elon Musk, SpaceX.

Citește și :  Lavrov: Rusia va continua negocierile de pace cu Ucraina, dar pericolul unui război mondial nu poate fi subestimat

 

Potrivit media, pasagerii au plătit în jur de 55 de milioane de dolari fiecare pentru acest zbor.

Cu toate acestea, comandantul López-Alegría a subliniat anterior că ei nu se consideră turişti spaţiali. „Cred că turismul spaţial are un rol important, dar nu despre asta este vorba. Cu siguranţă, aceasta nu este o vacanţă pentru membrii echipajului meu”, a spus el.