DISTRIBUIȚI

Reglementarea turismului în Antarctica a devenit o urgenţă din cauza ameninţărilor pe care dezvoltarea sa le face să planeze asupra mediului, avertizează responsabili din partea celor 53 de ţări membre ale Tratatului Antarcticii reuniţi în această săptămână la Buenos Aires, relatează miercuri AFP, potrivit agerpres.

În absenţa regulilor care să reglementeze această activitate, agenţiile de voiaj propun călătorii pe nave, uneori echipate cu elicoptere sau submarine, a avertizat ambasadoarea franceză pentru Arctica şi Antarctica, Segolene Royal.


Citește și : Egipt: Preşedintele al-Sisi a graţiat peste 330 de deţinuţi

„Această activitate generează o perturbare considerabilă, poluare. Asistăm la o cursă spre un gigantism al turismului, periculos pentru ecosisteme”, a subliniat Segolene Royal, care a luat cuvântul miercuri în faţa adunării.

În timpul verii australe 2016-2017, 44.000 de turişti s-au aventurat în Antarctica, faţă de 9.000 în 1995-1996, potrivit autorităţilor franceze.

Nu este vorba despre interzicerea turismului, a precizat fostul ministru francez al mediului, ci despre ajungerea la „un control calitativ şi cantitativ al populaţiei turistice, pentru ca turismul să se dezvolte cu respectarea Tratatului şi a protocolului său privind protecţia mediului”.

La Buenos Aires, Tratatul Antarcticii încearcă să stimuleze cooperarea ştiinţifică între ţări care au aproape o sută de baze ştiinţifice, răspândite pe banchiză.

Organizaţia va analiza şi proiectul Chinei de a stabili aici o a 5-a staţie ştiinţifică permanentă, care va fi situată în zona Mării Ross, la sud de Noua Zeelandă.

Tratatul Antarcticii are drept misiune reglementarea activităţii umane pe continentul îngheţat, cel mai mare spaţiu nelocuit al planetei, în scopul conservării unor ecosisteme unice.

Citește și : SUA: O comisie a Senatului aprobă numirea Ginei Haspel la conducerea CIA

Argentina, care găzduieşte summitul în acest an, este prezentă de 114 ani în Antarctica, unde dispune de mai multe baze ştiinţifice, aprovizionate de spărgătorul de gheaţă Irizar, bijuteria marinei argentiniene, dat în folosinţă în 2017.

Aflate în dispută în chestiunea suveranităţii asupra arhipelagului Malvine, Argentina şi Marea Britanie au semnat marţi, la Buenos Aires, un protocol de acord vizând consolidarea cooperării ştiinţifice între centrele lor de studii specializate, British Antarctic Survey (BAS) şi Institutul antarctic argentinian (IAA).