DISTRIBUIȚI

San Marino permite de luni administrarea vaccinului rusesc Sputnik V cetăţenilor străini nerezidenţi în Italia, care plătesc 50 de euro pentru ambele doze şi aleg să petreacă cel puţin şase nopţi într-o cazare turistică din acest mic stat, relatează EFE, potrivit agerpres

Iniţiativa, denumită „Turism de vaccinare”, a înregistrat mii de cereri în prima zi de funcţionare, au declarat surse ale executivului local.


Citește și : Numărul de infectări zilnice din India începe să scadă pentru prima dată în ultimele 25 de zile

Orice persoană cu vârste cuprinse între 18 şi 84 de ani, care nu rezidă în Italia, poate solicita să se vaccineze, cu condiţia ca normele în vigoare să-i permită să se deplaseze la San Marino, şi cu rezervarea prealabilă a cel puţin şase nopţi la un hotel, hostel sau la camping.

Sejururile, în două perioade de trei sau mai multe nopţi, trebuie să fie separate de un interval de 21 – 28 de zile pentru administrarea ambelor doze.

Costul total al vaccinului Sputnik V – neaprobat încă de Agenţia Europeană pentru Medicament – este 50 de euro, care trebuie achitat înainte de administrarea primei doze, potrivit regulamentului prevăzut în „Turism de vaccinare” şi elaborat de guvernul statului San Marino.

Turiştii vaccinaţi vor beneficia de un certificat de vaccinare după rapel, precum şi de un document de certificare după prima doză.

Citește și : Supuşii Coroanei britanice sunt invitaţi să planteze copaci pentru jubileul de platină al reginei Elisabetei a II-a

Aproximativ 14.000 de sanmarinezi s-au vaccinat cu ambele doze de Sputnik V, în timp ce alţi 22.000 au primit doar prima doză. Niciun pacient cu COVID-19 nu este spitalizat în ţară, a anunţat secretarul de stat pentru sănătate, Roberto Ciavatta, citat de mass-media italiene.

Guvernul sanmarinez a început vaccinările cu Sputnik V în luna februarie, după polemica suscitată între San Marino şi Roma pentru nerespectarea unui acord din 11 ianuarie, conform căruia Italia se angaja să livreze micului stat un vaccin la fiecare 1.700 din cele primite.