DISTRIBUIȚI

Rusia şi Turcia poartă negocieri despre livrări suplimentare de sisteme de apărare antirachetă S-400 ruseşti către Ankara, a confirmat miercuri şeful Agenţiei ruse de export de armament (Rosoboronexport), Aleksandr Miheev, citat de Interfax, potrivit Reuters, transmite și agerpres.

La ora actuală, conform responsabilului rus, Moscova şi Ankara examinează deja ‘contractul, modelul de finanţare, termenele’.


Citește și: Turcia susține că nu mai este NEVOIE de reluarea ofensivei în Siria

În prezent, specialişti ruşi instruiesc armata turcă să poată folosi echipamentele care au fost deja livrate, a spus Miheev. ‘După finalizarea programului de instruire, sistemul livrat va intra în serviciu”, a declarat şeful Rosoboronexport, potrivit căruia contractul actual a fost finalizat înainte de termen, toate elementele sistemului comandate au fost livrate Turciei. Aviaţia rusă a efectuat 72 de zboruri pentru a le transporta.

Contractul semnat de cele două ţări în 2017 prevede livrarea către Ankara a patru batalioane de S-400 ‘Triumf’, posibilitatea unor achiziţii suplimentare, transfer parţial de tehnologie şi organizarea producţiei de elemente S-400 pe teritoriul Turciei.

Citește și: Donald Tusk recomandă statelor UE să accepte amânarea Brexitului

Achiziţionarea de către Turcia, ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice, a acestor sisteme de apărare antiaeriană ruseşti a generat îngrijorare în cadrul NATO, iar Statele Unite au sistat furnizarea de avioane de lupta de tipul F-35 Ankarei, după o serie de avertismente.